Eile avati Hiiumaal Eesti kõige uhkem barokkstiili esindav äsja restaureeritud ja sisustatud Suuremõisa mõis, teatas kultuuriministeerium.

Ennistatud härrastemajas tegutseb praegu Hiiumaa ametikool ja Suuremõisa põhikool. Restaureerimistööd viidi läbi Euroopa majanduspiirkonna (EMP), kultuuriministeeriumi, Hiiumaa ametikooli ning Pühalepa valla finantseeringute toel. Tööd läksid maksma 1 175 740 eurot.

Suuremõisa mõisa on esmakordselt mainitud aastal 1519. 17. sajandi alguses kuulus mõis Stackelbergidele, kuid läks 1620. aastatel De la Gardie`de omandusse.

Praeguseni säilinud mõisa peahoone lasi 1750. aastatel ehitada 13 lapse ema Ebba Margaretha Stenbock. Mõisaproua vanavanaisa oli Jakob De la Gardie. Ebba Margaretha üks poegadest, Jakob Pontus Stenbock oli aga suurte võlgade tõttu sunnitud mõisa ära müüma – ning uueks omanikuks sai kurikuulus mereröövel, Ungru krahvina tuntud Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternberg.

Ungern-Sternbergide suguvõsa valdusse jäi mõis 1919. aasta võõrandamiseni. Suguvõsa aga käib tänini koos ning mõned aastad tagasi kogunesid Ungern-Sternbergid taas Hiiumaal Suuremõisas, et endiseid hiilgeaegu meenutada.

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.