Eesti kauplustes müüdav kala kasvab Vietnami reostunud vees

Eestis müüdav pangasiusefilee on pärit Vietnamist läbi voolava Mekongi jõe reostunud piirkonna kalakasvandustest ja selle toomine Eesti poodidesse jätab tohutu ökoloogilise jalajälje, kirjutab Maaleht.

Kõik sai alguse sellest, et Maalehe lugeja, läänlane Lembitu Twerdianski saatis kirja. Ta kirjeldas, kuidas kaupluses küsis külmutatud pangasiusefileed (käibel on nii panga kui ka pangasius – toim) ostes, kust see pärit on. Vastus: Vietnamist.

Panga ehk pangasius jõuab tõepoolest Eestisse ja kogu laia maailma Vietnamist Mekongi jõe kalakasvandustest, ent mitte see pole oluline.

Lembitu jätkas: “Kui mina Vietnamis käisin, oli Mekongi jõgi eriline vaatepilt – kõigi asulate ja linnade solgid lähevad sinna puhastamata. Vee peal elab paadikülades sadu ja tuhandeid inimesi, kes kõik oma reostuse ja rooja jõkke saadavad. Ka surnud pidid need paadikülade elanikud suurelt osalt jõkke viskama. Surnukehi ei näinud, kuid loomaraipeid massiliselt. Igatahes kätt küll jõkke panna ei julgenud, sitajunnid ja muu rämps segamini tegi vee täiesti läbipaistmatuks.”

Pikemalt loe Maalehest.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.