Hukkamiste arv maailmas suurenes järsult – mullu hukati vähemalt 1634 inimest

17-aastane Saudi Araabia noormees mõisteti surma.
17-aastane Saudi Araabia noormees mõisteti surma.

Eelmisel aastal maailma eri riikides hukatud inimeste arv oli rekordiline, vahendas CNN.  Inimõigusteorganisatsiooni Amnesty Internationali teatel hukati vähemalt 1634 inimest, mis on viimase 25 aasta suurim hukkamiste hulk.

Amnesty International teatel on see häirivalt suur number, võrreldes 2014. aastaga oli hukkamisi ligi poole võrra rohkem. “Hukkamiste sagenemine eelmisel aastal on sügavalt häiriv,” ütles Amnesty Internationali peasekretär Salil Shetty.

“Viimase 25 aasta jooksul pole maailma eri riikides nii palju inimesi surma saadetud,” lisas ta.

Inimõigusteorganisatsiooni aastaraporti kohaselt on hukkamiste arvu suurenemise taga peamiselt kolm riiki: Iraan, Pakistan ja Saudi Araabia. Neis riikides viidi läbi ligi 90 % kõigist hukkamistest.

“Nii Iraan, Pakistan kui ka Saudi Araabia saadavad inimesi surma pretsedenditult suurel hulgal, tihti pärast ebaõiglasi kohtuotsuseid,” ütles Shetty.

Iraanis hukati mullu 997 inimest. Seda on üle 200 rohkem kui 2014. aastal. Peamiselt tapeti inimesed narkootikumidega seotud rikkumiste eest. Amnesty Internationaly teatel olid vähemalt neli hukatuist alla 18-aastased.

Pakistanis hukati mullu 326 inimest.

Saudi Araabia on pälvinud rahvusvahelist kriitikat ka sellepärast, kuidas inimesi hukatakse. 2015. aasta septembris palusid ÜRO eksperdid Saudi Araabia kuningat, et ta tühistaks 17-aastase Ali al-Nimri ja tema onu, šiiitide vaimuliku šeik Nimr al-Nimri surmaotsused.

17-aastane noormees arreteeriti Araabia kevade protestide ajal ja ta mõisteti surma. Talle mõistetud hukkamisviis oli eriti jõhker – ristilöömine ja pea maharaiumine. Noormehe onu hukati tänavu jaanuaris.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.