Isesõitvad autod võivad Eesti teedele tulla järk-järgult kümne aasta jooksul

Google'i isesõitev auto. F: Google.
Google’i isesõitev auto. F: Google.

Samal ajal kui Google’i isesõitev sõidab USA-s ringi miljoneid kilomeetreid ja teised autotootjad käivitavad üle maailma pilootprogramme, pole Eestis isesõitvatest autodest aga jälgegi, kirjutab Geenius.ee. Teedel liiguvad küll mõned autopiloodiga Tesla elektriautod, kuid täiesti autonoomseid sõidukeid ei ole võimalik Eestis isegi mitte katsetada.

Isesõitvate autode arengut hoiab tagasi 1968. aastal sõlmitud ÜRO Viini maanteeliikluse konventsioon, mis sätestab, et sõidukis peab olemas olema juht, selgitas Toomas Haidak, kes on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna juhataja. Konventsiooniga on liitunud ka Eesti, kuid mitte näiteks Hispaania, USA ja Suurbritannia. Seepärast tohibki nendes riikides muretult isesõitvaid autosid testida.

Haidaki hinnangul on konventsiooni kaasajastamine aja, mitte tahte küsimus. “Seda, millal isesõitvad autod Eesti teedele ja tavaliiklusse jõuavad, on raske kindlalt ennustada, kuid jälgides selle valdkonna arengut, juhtub see ilmselt järk-järgult järgmise kümne aasta jooksul,” uskus Haidak.

Pikemalt loe siit. 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.