Täna vastu võetud seadus piirab oluliselt uute psühhotroopsete ainete levikut

kanep

Riigikogus võeti täna vastu narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse eelnõu, mis aitab oluliselt vähendada uute psühhotroopsete ja narkootiliste ainete tellimist ja tarvitamist Eestis, teatas sotsiaalministeerium.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on tegu seadusega, mis võimaldab turule aina kiiremini ilmuvad uued meelemürgid kiiresti tänavalt ära korjata.

„Näiteks kui varem tuli turule uus sünteetiline kanep, pidi selle müüki ja levitamist eraldi piirama. Uue seadusemuudatusega on aga kõikide sünteetiliste kanepite müük ja levitamine automaatselt keelatud,“ ütles Ossinovski.

Seadusemuudatusega luuakse võimalus panna uued ained käitlemispiirangute all rühmadena, kuhu kuuluvad sarnase struktuurivalemiga ained. See tähendab, et edaspidi ei ole vaja ükshaaval piirata samasse ainerühma kuuluvaid aineid.

Eelnevalt toimus uute psühhoaktiivsete ainete lisamine narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja Ravimiameti ettepanekul üksikult. See oli aeganõudev protsess, mis kestis vähemalt kaks kuud ja tekitas olukorra, kus reageerimine toimus tagantjärele.

2013. aastal teatati Euroopa Liidus 81 uuest psühhoaktiivsest ainest ning 2014. aastal juba 101-st. Tegelik uute psühhoaktiivsete ainete hulk võib olla isegi suurem. Eelnõuga kehtestatakse 14 rühma.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.