Araabia Ühendemiraatides Dubais valmib 2018. aasta detsembris taas üks naftašeikide põhjatu rahakoti toel ehitatav arhitektuuri-ime. Praegu on veel raske öelda, kas selle hoone välimus on sama eriline kui sisemus, sest tulevikku ette ei näe, ent kindel on, et Emiraatides püütakse taas piire kombata.

Dubai on täis iselaadseid ehitisi. Nüüdne eristub aga nooljate pilvelõhkujate keskel oma kuju poolest. See on nagu tohutu hõbedane silmakujuline rõngas. Selle maja sisu saab olema ilmselt veelgi ulmelisem – sinna tuleb Tuleviku Muuseum.

Kõlab vastuoluliselt – tulevikku või tulevikus loodavat arhiveerida on natuke keeruline –, aga ju šeigid kuidagi selle probleemi lahendavad.

Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al Maktoum kirjeldas Tuleviku Muuseumi ehitust nii: “Tulevik kuulub neile, kes suudavad seda ette kujutada, seda kujundada ja teostada. Ajal, mil teised püüavad tulevikku ennustada, loome meie seda.”

Plaanid on igatahes suured. Muuseumisse peaksid tulema hologrammid, lendavad ja kõndivad tehisintellektiga ning rääkivad robotid. Samuti kõikvõimalikud uued leiutised kõikjalt maailmast, simulatsioonid ja interaktiivsed demonstratsioonid. Muuseumi eksponaate täiendatakse pidevalt vastavalt sellele, kui midagi uut maailmas leiutatakse.

Et tulevikumuuseum oleks veelgi futuristlikum, ehitatakse osa hoonest, kasutades 3D-printereid.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.