Vatla linnusemäelt algas eilsel Jüriöö ülestõusu aastapäeval tulekett kuni Pärnuni

image003

673 aastat tagasi algas Eestis Jüriöö ülestõus. Eile hilisõhtul meenutati tollaste võitlejate vaprust märgutule süütamisega Läänemaal Vatla linnusemäel, kust see liikus tuleteatena edasi Pärnusse. Peale selle avati Vatlas Maavalla koja pühitsetud muinaslinnuste kaart, vahendas “Aktuaalne kaamera“.

Vatlasse tuli märgutule süütamist vaatama ligi 150 inimest. Oma praeguse kuju sai see linnamägi 12. sajandil ehk vahetult enne muistse vabadusvõitluse algust. Põletuskiht annab tunnistust, et siin on peetud omal ajal ka tõsine võitlus. Seega, igati sobilik paik, kus avada Eesti muinaslinnuste kaart ja süüdata jüriöö auks märgutuli.

Kui Maavalla koda muinaslinnade kaardi ära pühitses, algas ettevalmistus linnusevallil märgutule süütamiseks. Ajaloolane Mati Mandel ütles, et muistne vabadusvõitlus ja Jüriöö ülestõus on sündmused, mis inspireerisid rahvusromantilise kirjandusega seda põlvkonda, kes 20. sajandi alguses Eesti eest vabadussõjas relva haaras.

Loe pikemalt siit. 

Vaata ka Läänlase artikleid ning fotosid siit ja siit.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.