13% eestimaalastest on viimase aasta jooksul võtnud väikelaenu, enim laenab maarahvas

image001

Keskmisest enam on erinevaid väikelaene võtnud mitte-eestlased, maapiirkondade elanikud ja alla mediaanpalga teenivad elanikud, selgus aprillis läbi viidud laenukäitumise uuringust. Kokku on viimase aasta jooksul väikelaenu võtnud 13% eestimaalastest.

Uuringust selgub, et 37% neist, kes on viimase aasta jooksul väikelaenu võtnud, on mitte-eestlased, samas kui kogu valimist moodustas mitte-eestlaste osakaal 26%.

Oluliselt suurem on väikelaenu võtjate osakaal ka nende hulgas, kelle sissetulek jääb alla 650 euro. Keskmisest enam väikelaene võtnud ka maapiirkonnas (41%) ja Virumaal (24%) elavad inimesed. Väikelaenuna käsitleti uuringus laenu, mille suurus jääb vahemikku 500-5000 eurot.

Margit Munski.
Margit Munski.

“Kui üldine laenuvõtja profiil pole viimastel aastatel väga palju muutunud, siis Virumaa ja mitte-eestlaste osakaalu suurenemine on tähelepanuväärne,” ütles TF Bank Eesti kliendisuhete juht Margit Munski ning tõi ühe võimaliku põhjusena välja seal regioonis viimasel aastal raskustesse sattunud ettevõtetes toimunud koondamised, mis on palju inimesi lühiajaliselt keerulisse olukorda pannud.

Uuringus küsiti neilt, kes on viimase aasta jooksul väike- või tarbimislaenu võtnud, ka seda, milliste laenuandjate teenuseid nad kasutanud on. Oodatult oli kõige enam inimesi võtnud oma väikelaenu Swedbankist (31%), järgnesid Credit24 (19%), LHV Pank (14%), TF Bank (9%) ning Bondora ja Bigbank (mõlemad 7%). Ülejäänud finantsasutuste osakaalud olid juba väiksemad.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.