Harkus saab 21. mail uudistada aeroloogiajaama tagatube

Tallinn-Harku ilmajaam. F: Wikipedia.
Tallinn-Harku ilmajaam. F: Wikipedia.

21. mail avab kõigile huvilistele uksed Tallinn-Harku aeroloogiajaam. Harku ilmajaama ning sealse radari köögipoolt tutvustavad ilmaspetsialistid. Vaatlusväljakul näidatakse seal olevaid ning meie igapäevast ilma näitavaid seadmeid. Lisaks saab näha, milliseid vahendeid selleks kasutati vanasti.

“Kes meist ei teaks seda valgete “pallidega” maja Paldiski maanteel, linna piiril? Hoone- ja seadmekompleks, mida ajaloos ikka aeg-ajalt kohalikuks pallimängude klubiks peetud,” rääkis  Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala. “Ent Harku aeroloogiajaam on üks neist olulistest kohtadest, kus me “ilma teeme” ja kas poleks mitte huvitav minna kohale ning vaadata oma silmaga, mismoodi need asjad käivad.”

Tänavu maikuus saab rahvuslik ilmateenistus Eestis 97-aastaseks, sest just 1919. aasta 18. mail loodi sõjavägede ülemjuhataja käsul Mere Observatoorium, mille ülesandeks oli “meteoroloogilisi ja aeroloogilisi vaatlusi korraldada ja ilmasid ette kuulutada. Peale selle on observatooriumi ülesandeks meile õiget kella-aega välja arvata”. Vahepeal mitu korda nime vahetanud ilmateenistus kuulub 2013. aasta 1. juunist Keskkonnaagentuuri koosseisu.

Esimene ilmajaam asus Tallinna Valge ehk Põhjamajaka juures. Tuletorni juures asus ka väike meteoväljak.

Hiljem tehti ilmavaatlusi Tallinnas Kosel ning 1937. aastast kuni kolimiseni Ülemiste lennujaamas. Meteoroloogiliste vaatlustega alustati Harkus 1. mail 1980. aastal.

Kõrgemate õhukihtide sondeerimist ehk raadiosondi vaatlusi tehakse Tallinn-Harku aeroloogiajaamas alates 1977. aastast. Raadiosondi vaatlusteks nimetatakse meteoroloogiliste elementide mõõtmisi ülemistes õhukihtides. Mõõdetakse õhurõhku, -temperatuuri ja -niiskust ning tuule suunda ja kiirust. Temperatuuri- ja veeauruväljade vertikaalsete struktuuride täpsed mõõtmised troposfääris on äärmiselt olulised ilmaprognooside koostamisel.

21. mai ekskursioonid on kolmes vahetuses ning kohtade arv piiratud! Seetõttu palume valida endale sobiv kellaaeg ning kindlasti panna nimi kirja siin: https://form.jotformeu.com/61311919316351

Kadri Kauksi

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.