Laupäeval kõlavad Haapsalu piiskopilinnuses kahuripaugud ja taastub keskaegne olustik

Jaak Mäll Musta Koera demonstreerimas. F: Jaana Ratas.
Jaak Mäll Musta Koera demonstreerimas. F: Jaana Ratas.

Haapsalu piiskopilinnuse muuseumis on laupäeval, 21. mail Linnuse päev, kuhu oodatakse peresid keskaegse linnuse eluga tutvust tegema.

Sündmus algab kell 12. Näha saab linnuse sõjasalka, kuulda kahuripauke, valada ise tinast palverändurimärki ja süüa lõkke peal vahvliraudadega küpsetatud vahvleid. Lastele tutvustatakse keskaegseid mänge.

Linnuse juhataja Kaire Toominga sõnul püütakse keskaega tutvustada võimalikult autentselt. „Oleme kaasanud oma ala parimad asjatundjad. Kohal on taaskehastusklubi Rotelevik ja kolleegid Eesti Ajaloomuuseumist.“

Linnuse päeval saab taaskord näha ja kuulda Musta Koerana tuntud keskaegse kahuri rekonstruktsiooni. Musta Koera kõrval esitleb keskaegsete relvade spetsialist Jaak Mäll ka värskelt valatud keskaegse püssi koopiat.

Kätt saab proovida tinast palverändurimärgi valamises ja lõkke peal vahvliraudadega vahvlite küpsetamises. Lapsed saavad osa keskaegsetest mängudest. Toimuvad puuhobuste võidusõidud, pajalöömine, hobuserauavise, saab männikoorest paati meisterdada ja lauamänge mängida.

Muuseumitöötajate seljas näeb võimalikult täpseid keskaegsete rõivaste rekonstruktsioone. Naiste rõivakomplektid on valminud arheoloogilisele leiumaterjalile tuginedes, kasutades eeskujuna Tartu jäätmekastidest ja Pärnust leitud rõivafragmente. Rõivad on valmistanud muinas- ja keskaegse rõivastuse uurija ja käsitöömeister Jaana Ratas.
Sissepääs muuseumipiletiga.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.