Läänemaa elanikud annetasid mullu Aitan Lapsi kampaania käigus ligi 1500 eurot

 

Tallinna Kopli lasteaias toimunud heategevusfondi Aitan Lapsi 5. tegutsemisaasta sünnipäevaüritus. F: Ardo Kaljuvee.
Tallinna Kopli lasteaias toimunud heategevusfondi Aitan Lapsi 5. tegutsemisaasta sünnipäevaüritus. F: Ardo Kaljuvee.

Heategevusfond Aitan Lapsi, Eesti Pandipakend ja kultuuriministeerium kuulutasid teisipäeval välja keskkonnateemaliste lastelavastuste konkursi „Teater lasteaeda“, mille eesmärk on pakkuda lasteaialastele kvaliteetset ning keskkonnateadlikkust suurendavat teatrielamust.

Viie aasta jooksul on ulatusliku Aitan Lapsi heategevuskampaania kaudu kogutud 400 000 eurot, millest suurim osa on läinud vähekindlustatud lastele teatrielamustele pakkumiseks.

2015. aastal annetati kokku 114 617 eurot. Sellest Läänemaa inimeste annetused olid 1483 eurot (1408 klienti).

Võrreldes eelmiste aastatega on nii annetuste hulk kui ka summa tublisti kasvanud – kui 2011. aastal annetati 38 400 korda ja 39 954 eurot, siis 2014. aastal juba 106 000 korda ja 93 454 eurot. Keskmine annetuse suurus on pisut alla euro – 97 senti – ning kõikidest tagastatud pakenditest moodustavad annetused 0,4%.

Fond on välja kuulutanud uue teatriprojekti, mille raames valmiva lavastusega hakatakse esinemas käima Eesti lasteaedades.

Teisipäeval Tallinna Kopli Lasteaias toimunud heategevusfondi Aitan Lapsi 5. tegutsemisaasta sünnipäevaüritusel välja kuulutatud projekti „Teater lasteaeda“ raames oodatakse kõiki Eesti teatreid esitama pakendite taaskasutamise teemaliste näidendite ideekavandeid. Konkursile laekunud tööde hulgast valitakse välja kuni kolm näidendit. Lavastatud näidenditega esinetakse alates sügisest Eesti lasteaedades, eesmärgiks on paari aastaga Eestile tiir peale saada.

Konkursile on oodatud lavastused, mis avavad laiemalt keskkonnasäästlikkuse ja spetsiifilisemalt pakendite taaskasutamise temaatikat. Vormilisest küljest on konkursist osavõtjatele antud vabad käed: esitada võib nii näidendeid, dramatiseeringuid kui grupitööde projekte. Kokku planeeritakse 2016/2017 hooajaks kuni 120 etendust.

„Oleme nüüd tegutseda jõudnud täpselt viis aastat ning mul on rõõm tõdeda, et oleme selle aja jooksul keskkonnateadlike ja sotsiaalselt hoolivate inimeste abiga kogunud väga märkimisväärsed 396 000 eurot. Sel kevadel suunasime fookuse lasteaialastele ning uue projektiga integreerime kaks valdkonda: kultuuri ja keskkonnahariduse. Keskkonnateemaliste näidendite lasteni viimisega pakume neile ühteaegu kvaliteetset kultuurielamust kui ka infot ja mõtlemisainet, kuidas säilitada ja hoida ümbritsevat keskkonda,“ ütles Rauno Raal.

„On väga oluline, et lapsed õpiksid juba maast madalast pakendeid taaskasutama ning sellega ka keskkonda säästma. Kui harjume juba lapsena prügi sorteerima ja saame aru, miks on taaskasutus oluline, teeme seda suure tõenäosusega kogu ülejäänud elu. Harjumusel on väga suur jõud. Aitan Lapsi aitabki just sedasorti positiivsetel harjumustel juurduda,“ ütles SA Aitan Lapsi patroon Evelin Ilves.

Teisipäeval toimunud sünnipäevaüritusel said Kopli Lasteaia lapsed näha juba esimest konkursivälist pandipakendite ja taaskasutuse teemalist näitemängu „Purgi mütsike“, mille autor ja esitaja on NUKU teatri näitleja Mihkel Tikerpalu.

Konkursitöid hindab Heategevusfondi Aitan Lapsi, Eesti Pandipakendi ja Kultuuriministeeriumi esindajatest ning teatrieksperdist koosnev viieliikmeline žürii ja võitjad kuulutatakse välja 2016. aasta septembrikuus.

Heategevusfond käivitas projekti „Aitan Lapsi“ 2011. aastal koostöös Eesti Pandipakendi, Tomra Balticu ja teistega lastele kultuurielamuste pakkumiseks. Sellest ajast alates on inimesed teinud pakendiautomaatide kaudu annetusi pea 400 000 euro väärtuses ja teatrisse on saanud üle 56 600 vähekindlustatud lapse.

Lapsi saab aidata iga inimene: piisab vaid pandipakendi tagastamisest taaraautomaati ning annetusnupu Aitan Lapsi vajutamisest. Annetada saab 328 taaraautomaadis üle Eesti. Suurematest jaekettidest on projektiga liitunud Prisma, Selver, Rimi, COOP Maksimarket ja Konsum, Stockmann, Kaubamaja,Grossi Toidukaubad ja Keila TÜ.

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.