Eesti raiemeister selgub laupäeval Haapsalus – metsamehed langetavad puid otse Rannarootsi keskuse kõrval metsas


Juba eeloleval laupäeval toimuvad Rannarootsi keskuse parklas ja keskuse kõrval linna metsas Eesti raiemeistrivõistlused, kui võistlustulle läheb 37 raiesportlast Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Valgevenest. Võistlemas saab näha Eesti hetke parimaid ning välisriigid on samuti esindatud koondistega.

Raiespordi hooaeg on täies hoos ning sel nädalavahetusel koguneb Eesti ja meie lähiriikide raiespordi paremik Haapsallu, et jagada välja Eesti meistritiitlid ning koguda maailmameistrivõistlustele minekuks väärtuslikke koondisepunkte.

Vähem oluline aspekt asja juures ei ole ka kutseoskuste ja metsamehe ameti tutvustamine. On ju head kutseoskused ja täpne käsi seotud otseselt kvaliteetse toorainega meie metsatööstuse jaoks ning teisalt kvaliteetse metsandusõppega tuleviku metsameeste jaoks.

Sel korral on Haapsalu võistlused natuke erilised, sest kunagi varem pole võistluste avaala, langetamist, peetud linnale kuuluvas metsas. Kell 8.30 algav langetamise võistlus toimub täpsemalt Rannarootsi keskuse kõrval asuvas metsas ja pealtvaatajatel on võistluste kulgu kõige parem jälgida metsa servas olevalt raudteetammilt, kust saab parima ülevaate raiemeeste tegemistest.

Edasi jätkub päev juba kell 10 võistluste avamisega Rannarootsi keskuse parklas, kui algavad raievõistluste platsialad… saeketivahetus, täpsussaagimine ja kombineeritud järkamine.

Kell 15 jõuavad kätte võistluste olulisemad hetked, kui algab viimane ala – laasimine. See ala on olnud peaaegu alati kõike otsustav. Ääretult tehnilisel, kiirel ja vaatemängulisel alal on palju võita ja väga palju kaotada.

Parallelselt raievõistlustega on  veel ka forwarderi juhtide võistlus. Forwarderi ehk metsa väljaveomasina juhtidel on sarnaselt raievõistlejatega oma võistlusülesanded, mille järgi parimad välja selgitatakse. Pealtvaatajatel on võimalik vaadata, kui täpselt suudetakse suuri ja võimsaid metsamasinaid tegelikult juhtida ja kui kerge või raske on väikseid pakke üksteise otsa laadida ning palke sentimeetri haaval tõsta.

Pika võistluspäeva vältel on ka pealtvaatajatele võistlused ja mängud, kus võimalik võita raievõistluste sponsorite poolt välja pandud auhindu.

Väikesed raiespordi fännid saavad omale ka vahvad näomaalingud ning suuremad fännid võivad oma oskusi proovile panna saeketivahetuses ning grammiklotsi saagimises.

Päeva kõige põnevamatel hetkel toimub ka suur saeloos, kui päeval loosikasti toodud sedelite hulgast tõmmatakse välja see, kes saab omale STIHLi mootorsae.

Raievõistlusi on Eesti korraldatud ning parimate kutseoskustega metsamehi juba aastakümneid välja selgitatud.

Võistluste täpsem programm on leitav www.metsaselts.ee

 

 

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.