Maaleht Haapsalu kunstielust: pitsivaht, professionaalsus ning entusiasm


Haapsalu on ülinunnu, kirjutab tänane Maaleht. Seal võib unustada kõik probleemid ja sukelduda hedonistlikku elunautlemisse. Kunstigaleriisid on vaid kaks, kuid see-eest võib leida tohutul hulgal tarbekunsti- ja käsitööpoode.

Haapsalu Linnagalerii asub kultuurikeskuses. Linnagaleriis võib näha absoluutset paremikku Eesti kunstist, ja üldjuhul ei vii kunstnikud sinna vanu projekte, vaid produtseerivad just linnagalerii jaoks uue näituse.

Kui linnagalerii tegevus on pigem üleriigiline, siis kohaliku kunstielu mootoriks on üks kübaraga daam, kelle nimi on Aita Mölder. „Väga ärgas ja inspireeriv keskkond on meil siin,” ütleb Aita. „Siin tunnevad kõik, et rahu on saabunud ja tahaks pintsli haarata.”

Haapsalus tegutsevad veel kunstiklubi ning fotoklubi. Olemas on kunstikool, mis pakub kursusi nii lastele kui täiskasvanutele. Kooli direktor on Mai Aavasalu, kes peab ka väikest, kuid stiilset keraamikatöökoda Tigukass. Õpetajate seas on tuntuim nimi noor maalija Elis Saareväli.

Oluline kivi Haapsalu kunstimüüris on Evald Okase Muuseum, mis toimib ka professionaalse galeriina.

Kui linnast välja sõita, siis tasub kindlasti külastada Ants Laikmaa majamuuseumi. Seal saab näha nii meie maaliklassiku teoseid, olmelisi detaile kui ka vahelduvaid näitusi. Praegu on 10. juulini üleval Läänemaa kunstnike Ants Roosi, Ülo Telgmaa, Leo Treu, Valve Fihlmani, Kaja Kasemaa, Taimi Ungersoni ja Ahto Laadoga tööd.

Kirss Haapsalu kunstitordil ilulejate jaoks on Epp-Maria galerii, mis on nii nunnu, kui üldse üks galerii olla saab.

Loe pikemalt Maalehest.

 


Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.