Video: Mida teha kui laps on kadunud?

Sihtasutus Kadunud ja üleeuroopaliselt kadunud lapsi otsiv organisatsioon Amber Alert Europe avaldasid kaks eestikeelset juhendvideot, mis annavad suuniseid juhuks kui laps on kadunud.

Sihtasutuse Kadunud tegevjuhi Aare Rüütli sõnul on lapse kadumisel esmatähtis tegutsemise kiirus. “Mida kiiremini lapse kadumist märgatakse, seda lähemal ta tõenäoliselt on. Eriti oluline on mitte kaotada valvsust lastega puhkusel olles – võõras kohas on eksimise ja ohtlikesse olukordadesse sattumise tõenäosus märksa suurem,” rääkis Rüütel.

Tema sõnul tuleb lapse kadumisel säilitada rahu. “Enamik lapsi leitakse siiski kiiresti ilma, et nad oleksid ohtu sattunud või viga saanud. Väikelapsed peidavad end sageli ära ja jäävad peidukohas tukkuma,” tõi Rüütel näite.

Otsinguid tuleks alustada sealt, kus last viimati nähti ja paluda vajadusel sõprade ja tuttavate abi, et katta võimalikult kiiresti suurem maa-ala.

Iseseisvatele otsingutele olenevalt olukorrast üle tunni siiski kulutada ei tohiks ja kui otsingud pole tulemust andnud, tuleb kiiresti pöörduda politsei poole ja anda neile lapse hiljutine foto, kirjeldus ning info riietuse kohta, mida laps kadumise hetkel kandis. Samuti on politseile abiks nimekiri lapse lähedasematest sõpradest ja kohtadest, kus laps sageli käib. Suuremate laste puhul tasub otsida teateid või vihjeid sotsiaalmeediast.

“Lapse kadumisel tuleb asjaolusid rahulikult hinnata. Kui laps kaob järsku ära avalikus kohas näiteks mänguväljakult, kaubanduskeskuses või tänaval, siis tasub otsima asudes koheselt ka politseid teavitada. Neis paikades on alati suurem risk, et võõras võis lapse kaasa võtta,” lisas Rüütel.

Rüütel toonitas, et reisil olles tuleb alati veenduda, et lapsed mängivad vanemate vaateväljas. Juhuks kui laps peaks siiski kaduma minema, tasub hoida varuks mõnd hiljutist pilti oma lapsest – mobiiliga tehtud värske pilt hõlbustab oluliselt inimestel lapse äratundmist. Vanematele lastele tuleb õpetada, et nad vaateväljast lahkumisel vanemaid oma plaanidest ja asukohast teavitaksid.

Puhkusel olles tuleb lapsega sõlmida selged kokkulepped selle kohta, mida teha siis kui ta on eksinud. Samuti tuleb lastele selgitada, kuidas käituda juhul kui tema poole pöördub võõras inimene.

AMBER Alert Europe on euroopa-ülene teavitussüsteem kadunud laste leidmiseks. Sihtasutus Kadunud on vabatahtlik organisatsioon, mis tegeleb Eestis kadunud inimeste otsimisega ja arendab siinset AMBER Alerti kohalikku süsteemi nimega KatrinAlert. Sihtasutuse Kadunud tegevust on võimalik toetada, osaledes vabatahtlikuna inimese otsimises või tehes annetuse Kadunud SA annetuskontole EE441010220248190225 (Selgitus: Annetus otsingufondi).

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.