Evald Okase muuseumis avatakse Eesti kaasaegse maalikunsti näitus

Suur+maalritöö+pressiteadeKolmapäeval, 3. augustil kell 18 avatakse Haapsalus Evald Okase muuseumis näitus “Suur maalritöö”.

Ellen Niidu tekstide ja Edgar Valteri piltidega legendaarne lasteraamat “Suur maalritöö” (1971) ilmus ajal, mil kunstnikele oli antud ametlik voli ühiskonna kujundamises kaasa lüüa ning Eestis asus seda voli halli ja üksluisena tajutud nõukogude keskkonna suhtes rõõmuga rakendama areenile astunud popkunsti põlvkond.

Selles kultuslikus ja paljutõlgendatud lasteraamatus, millega on üles kasvanud mitu generatsiooni, kutsub inimkond maailma ümber kujundama kunstniku, sest “kord õige ammu, kullapai, kui maailm alles valmis sai, ta oli värvimata. Kõik oli tehtud justkui veest ning ilmetu näis pealt ja seest. Kuis hoida lahus tinti teest või mahla piimast, liimi meest, kui kõik on värvimata?”

Viimaste aastate noores Eesti maalikunstis toimunud arengud kõnelevad taaskord sellest, et molbertil tehtavast auraatilisest nelinurksest objektist enam ei piisa, et hoida maalikunsti aktuaalse kaasaegse kunsti meediumina. Mitmed noorema põlvkonna maalijad on neil aastatel hakanud tegelema installatiivse maalikunstiga, mis on märkimisväärselt suur ning tungib kahepinnaliselt kujutamiselt jõuliselt ruumi, võttes sageli oma arsenali ka foto, video, heli, keraamika ja valmisesemed või laienedes sõnumina linnaruumi. Võib-olla on kõigi aegade kunstnike salasoov olnud katta maailm oma kujunditega?

Laura Põllu mustrilised lõuendid voogavad üle Yamanashi katuste, Merike Estna rändab maaliga Sahara kõrbest Arktika liustikule ja Aasia džunglisse, Anna Škodenko üleni must ateljee on tema salapärase isiku pikendus, Helmi Arraku maalid kasvavad välja tema magamistoa miljööst, Kristi Kongi vaatab maailma läbi värviliste ruloode ja peeglite, Mart Vainre uurib pintslitõmmet tuhandekordses suurenduses, Mihkel Ilus muudab abstraktse maali inimnäoliseks, Marie Kõljalg vallutab krüptiliste kujunditega linna teadetetahvlid ja Uku Sepsivart teostab ootamatuid sekkumisi otse näituse südames.

Näitusel on eksponeeritud ka Edgar Valteri originaalillustratsioonid “Suurele maalritööle”, mille erksad värvid toonastesse raamatutiraažidesse trükitehnoloogilistel põhjustel ei jõudnud, kuid on akvarellitehnikas originaalteostel suurepäraselt säilinud.

Näituse kuraator on Liisa Kaljula ja graafiline disainer Helmi Arrak .

Olete oodatud näituse avamisele 3. augustil kell 18.

4. augustil kell 16 toimub näitusel kuraatorituur lastele. Oodatud on ka täiskasvanud.

Näitus on saanud teoks Eesti Kultuurkapitali toetusel. Täname Kumu kunstimuuseumi, mille tellimusel valmis Merike Estna näitusekomplekt Sinine laguun (2014) ja Tartu Kunstimuuseumi, mille tellimusel valmis Laura Põllu näitusekomplekt Sada ulma keset merd (2016).

Ühtlasi täname Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Lastekirjanduse Keskust, Raiko Jääratsit, Kalmer Jääratsit, Marelle Kalvikut, Ahti Lille, Ats Nukkit ja Uve Unterat.

Suur maalritöö jääb Evald Okase muuseumi esimesel korrusel ja pööningusaalis ning Haapsalu linnaruumis avatuks 3.-31. augustini.

Liisa Kaljula
näituse kuraator

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.