Juba sel laupäeval, 30. juulil peetakse Lihula ajaloo esimene kohvikutepäev, kus oma uksed avavad 13 ühepäevakohvikut, mille organiseerimises lööb kaasa sadakond inimest üle kogu Lihula valla ning kaugematki. Kohvikute asukohad on leitavad Google Maps rakenduses ja seda ringi sõidab tasuta kohvikubuss.

Lihula valla kohvikutepäeva eristab teistest sama tüüpi ettevõtmistest see, et tegemist on kogu valda haarava sündmusega, kus kaasa löövad mitte ainult linna, vaid ka külade elanikud – kohvikud on tulemas Keemule, Tuudile, Kirikukülla ja ka Kirblasse.

Matsalu rahvas teeb kohvikutepäeval ettevalmistusi Muinastulede ööks ning korraldab Keemu sadamas sedapuhku ühise heinaskulptuuride meisterdamise.

Tuudil saab lisaks koduhõngulistele paladele maiustada ka peenemate küpsetistega nagu seda on makroonid.

Kirikukülas on Aru ja Tooma talude perenaised ühendanud jõud ning pakkuvad Tooma talus kõike head ja paremat, mida Maa ja Meri on neile andnud ning perenaiste käed maitsvaks muudavad.

Kirbla ja Vanamõisa rahvas on sedapuhku leivad ühte kappi pannud ning avavad Kirbla koguduse hoovis Ajarännukohviku, kus lisaks põnevale ajaloorännakuga Mati Mandeliga saab külastada ka tänapäeva moodsat robotlauta.

Lihula linnas on külalistele oma uksed avamas Aia tänava Lastekohvik, kus lisaks Iren Sieberki laululaste esinemisele saavad pisemad külastajad võtta osa põnevatest ja kaasahaaravatest mängudest ning loomulikult sulistada basseinis.

1930-ndate hõngulisi roogi ja sama ajastu käsitöönäitust saab nautida Lootuse poe hoovis avatavas Büttneri kohvikus.

Jaama 25 aadressil avatavas Marta õunaaia menüüs leiate restorani tüüpi road – või ja küüslauguga praetud tiigerkrevettid chillikastmes, kukeseenerisotto ja palju muud head ja põnevat. Õhtul on Marta õunaaias avatud ka kokteilibaar.

Lisaks eraisikutele on meil kaasa löömas ka kohalikud ettevõtjad. Kipperi Kala OÜ avab üheks päevaks Suitsukala Kohviku. Prodigi OÜ koostöös Sysimust ja Archaeovision-iga, kellega liituvad ka tragid Eve Uibu, Avo Kiisk ja Marge Mets teevad kohviku, mis kannab salapärast nime Palat. Antiigikohvik, mille asukohaks on loomulikult Lihula Antiigi pood pakub kõikidele külalistele võimalust oma vanad asjad kohviks ümber vahetada.

Loomulikult on Lihula valla Kohvikutepäeval avatud ka kohalikud söögikohad ning osa neist teevad selle päeva raames ka eriprogrammi. Kohvik-pood Sirts avab koostöös Ulvi Põhakoga šokolaadipaberite näituse, hiljuti Lihula mõisas oma uksi avanud kohvikul Väike Salong on kavas väike kontsert. Trahter Birgit lubab külalisi kostitada selle päeva puhul erimenüüga ning avab ka käsitöönäituse.

Lisaks kõigile teistele avavad oma kohvikud ka kästitööring Kirjuliisu, Lihula Rahvakunstiselts ning koostöös Lihula raamatukoguga ka Lihula kunsti- ja muusikakool. Kirjuliisu toimekad nobenäpud õpetavad külastajatele paelapunumist; nende menüüs leiab kindlasti ka rahvuslikke toite.

Rahvakunstiselts on oma kohvikusse esinema palunud tantsulaagri lapsed aga ka Lihula gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Mairo Kanteri, kes oskab imehästi laulda ja pilli mängida.

Iga inimene, kes külastab KuMa kohvikut saab oma ostuga jätta panuse suvise ooperi “Uku ja Vanemuine” korraldamiseks; lisaks saab nautida seal nii elavat muusikat ja kunstiminuteid kui ka häid kirjanduslikke palasid raamatukogult.

Selleks, et need, kellel oma transporti pole, saaksid külastada ka kaugemaid kohvikuid, paneb AS L&L käima 19-kohalise
kohvikubussi, millega sõit on külastajatele tasuta.

Kohvikubuss teeb kokku kolm sõiduringi marsruudil Lihula bussijaam – Tuudi vana koolimaja – Keemu sadam – Kirikuküla
– Kirbla kirik – Lihula bussijaam. Kohvikubuss väljub Lihula bussijaamast kell 13.00; 14.30 ja 16.30.

Kohvikute pidajad panevad külalistele südamele, et viimase bussiga kohvikutesse tulles võiksite läbi mõelda, kellega ja kuidas ürituse lõpus koju saate. Õhtul kell 19 on kõik oodatud Lihula mõisa, kus algab Nuku KOORI kontsertetendus “Armastus on pärl.”

Kohtumiseni Lihulas!

Kristina Kukk
Lihula valla kohvikutepäeva koordinaator

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.