Läänemaa naisjalgpallurid mängisid Balti Turniiril

Marjana Kuldsaar. F: Erakogu
Marjana Kuldsaar. F: Erakogu

Riias 4.-7. augustil peetud naiste ja neidude U15 Balti jalgpalliturniiril tegid Eesti koondistes kaasa kaks Läänemaa naisjalgpallurit. See on suur kordaminek, sest pallimängualal rahvuskoondisse jõudmine ei ole Läänemaal just igapäevane.

Viimastel aastatel on selle eest hoolitsenud just meie jalgpallurid. Naiste A-koondises mängis kaasa Ridalast pärit, kuid Taeblas treener Kairi Korpe käe all jalgpalluriks kasvanud Anett Vilipuu. Neidude U15 koondise eest tegi oma esimesed mängud Eesti eest Lihula tüdruk, Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubis treeniv Jaanus Getreu õpilane Marjana Kuldsaar.

Lisaks kolmele Balti riigile osalesid maavõistlusel esimest korda ka Fääri Saarte koondised. Anett pidi koos rahvuskoondisega leppima turniiril neljanda kohaga, Marjanale riputati kaela aga pronksmedalid.

Anett Vilipuu mängis üle pika aja koondises

Hetkel igapäevaselt Inglismaal elav, õppiv ja seal treenerina töötav ning West Ham Unitedis mängiv Anett Vilipuu tegi Balti Turniiril kaasa kahes kohtumises. Nii Fääri Saarte kui ka Läti vastu sekkus ta mängu vahetusest. Leedu vastu jäi pingile.

Need olid 19-aastase jalgpalluri neljas ja viies mäng Eesti rahvuskoondises. Anett Vilipuu meelest olid kõik Eesti kohtumised erinevad. Fäärti saarte vastu ära antud 2:0 eduseis ja lõpuks viik 2:2 oli väga valus.

“Peab terve 90 minutit pingutama. Väga valus, kuid vajalik kogemus,” ütles ta.

Teise mängu kohta Lätiga, mis kaotati 0:2, kasutab meie jalgpallur sõna katastroof. “Lätlased mängisid ühtemoodi pikka palli, kuid meie ei suutnud midagi muuta. Teisel poolajal mäng siiski paranes, kuid tagasi midagi lüüa ei suutnud,” lausus ta.

Kõige parem mäng oli Vilipuu meelest Leeduga. Suudeti väga ilusast väravast juhtima minna, väljakul oldi organiseeritud. Ainult üks viga kaitses ja leedulannad suutsid mänguseisu lõpuks 1:1 viigistada. Kokku Eestile Balti Turniiril kahe viigipunktiga neljas koht. Naiste Balti Turniiri võitis Fääri saarte naiskond.

Kahes mängus paarkümmend minutit mänguaega saanud Vilipuu oli eelkõige rahul sellega, et üle pika aja koondisse pääses. “Oli suur au Eestit esindada. Olen neist kaua aega eemal olnud,” ütles Vilipuu. Sunnitud koondisepausi tekitanud vigastusest on ta üle saanud.

Marjana Kuldsaar, uus nimi Läänemaalt pärit koondislaste hulgas

Selle aasta Balti Turniir on eriline veel selle poolest, et Läänemaalt on sirgunud jalgpallikoondislaste hulka uus mängija. Läbi aegade on Läänemaalt pärit naisjalgpallureid, kes noortekoondisi või A-koondist esindanud, kaugelt üle kümne.

“Olen nii rõõmus ja õnnelik selle üle, et koondisse pääsesin. See oli suur pingutus,” lausus Marjana Kuldsaar.

Lõuna-Läänemaa JK noor poolkaitsja sai Balti Turniiril väljakule mängudes Fääri Saarte ja Lätiga. Neist mängus Lätiga alustas ta kohtumist lausa algkoosseisus.

Fääri Saarte tüdrukutest käis meie noortel jaks üle, võit tuli tulemusega 2:0. Samas ei olnud mäng kerge ja võitlust oli palju. Treener Katrin Kaarna sõnul oli just esimene mäng oluline.

“Oleme selle koondisega just selleks turniiriks valmistunud juba jaanuarist saadik,” ütles Katrin Kaarna. “Oleme palju õppinud ja tüdrukud on tublid ja kõigele hästi vastu pidanud.”

Jaanuarist juuli lõpuni oli viis treeninglaagrit. Põnevad kohtumised peeti võõrustaja Läti ja Leedu vastu. Mõlemad kohtumised kaotati 1:2.

“Läti vastu oli mäng nii ja naa. Kahjuks teisel poolajal enam jätkata ei saanud,” kurvastas Marjana Kuldsaar. Nimelt tuletas ennast meelde vana seljavigastus. Leedu mängust treenerid meie noort säästsid, kuid kaks esimest mängu Eesti noortekoondises on kindlasti noorele jalgpallurile tähtsaks verstapostiks.

Neidude Balti Turniiri võitis Leedu, kes võitis kõik kohtumised. Eesti koondis saavutas kolmanda koha. Marjana Kuldsaar elu esimesel suurturniiril seega pronksmedalil.

Jaanus Getreu

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.