VIDEO: USAs plahvatanud kanderakett oleks pidanud orbiidile viima veebiühendust pakkuva Facebooki satelliidi

Eile USAs Kennedy kosmosekeskuses plahvatanud kanderaketiga koos hävis satelliit, mis pidi Facebookil võimaldama pakkuda internetile juurdepääsu kümnetele miljonitele inimestele Aafrikas, Lähis-Idas ja Euroopas, vahendas CNN.

Facebooki juht ja looja Mark Zuckerberg ütles, et on raketi plahvatamisest ja satelliidi hävimisest sügavalt pettunud. Ta märkis, et satelliit oleks võimaldanud veebiühendust väga paljudele Aafrika ettevõtjatele ja kõigile teistele sellel kontinendil. Zuckerberg on ise praegu Aafrikas.

Zuckerberg lisas, et tal on ka teisi tehnoloogiaid, et aidata inimesi ühendada. “Töötame seni kuni kõigil tekivad võimalused, mida see satelliit oleks pakkunud,” teatas ta.

Facebook teeb koostööd Prantsuse satelliidifirmaga Eutelsat Communications. Hävinud satelliit Amos 6 kuulus Iisraeli kompaniile Spacecom.

Plahvatanud kanderakett oli mehitamata kosmoselende pakkuva SpaceX-i oma. SpaceX on alates 2010. aastast saatnud välja 25 raketti. Need on viinud vahendeid rahvusvahelisse kosmosejaama ja saatnud orbiidile satelliite. SpaceX-i kanderaketid on teinud kosmoselennud varasemast odavamaks, sest raketid maanduvad pärast missiooni ja neid saab uuesti kasutada.

Kanderaketi plahvatuses keegi viga ei saanud. SpaceX nimetas plahvatust anomaaliaks. Ettevõtte juht Elon Musk kirjutas Twitteris, et rakett plahvatas hetkel, kui seda tangiti, kuid plahvatuse põhjus on veel teadmata.

Üle nelja minuti väldanud plahvatus toimus eile kl 9 paiku kohaliku aja järgi. Plahvatuspaik on USA õhujõudude omanduses ja SpaceX rendib seda.

Avalehe foto: US Launch Report

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.