Verekeskus kutsub läänlasi doonorina head tegema

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama kolmapäeval, 19. oktoobril kella 11-15 Haapsalu kultuurikeskusse (Posti 3) doonoripäevale, et kõik abivalmid ja sooja südamega Läänemaa inimesed saaksid ühineda verekeskuse selle aastase üleskutsega: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp juhib tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus kõigi veregruppide reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Läänemaa inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“.

Viimati käis regionaalhaigla verekeskus Haapsalus 13. septembril, mil meie doonoripäeva külastas 58 tublit läänlast, tervislik seisund lubas verd loovutada 46 doonoril ning kogusime üle 20 liitri hinnalist nestet. „Loodame, et seekordsel doonoripäeval on rohkem head teha soovivaid Läänemaa inimesi ning 60 päeva on möödas ka augustis doonoritelkides verd loovutanud doonoritel,“ ütles Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 19 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

Regionaalhaigla verekeskus on ka Instagrammis, jälgi meid @verekeskus ning postita oma pilte vereloovutustest doonoripäevadel.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.