Vormsi uus parvlaev on tänu madalale süvisele teinud tavapärasest rohkem reise

Selle aasta 31. maini osutas Vormsi liinil otselepingu alusel operaatorina veoteenust Väinamere Liinid OÜ. Alates 1. juunist osutab riigile kuuluva uue reisiparvlaevaga Ormsö avalikku liiniveoteenust operaatorina Kihnu Veeteed AS, teatas maavalitsus.

1. oktoobri seisuga on Vormsi liinil tehtud 1998 reisi, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 26 reisi enam. Tähelepanuväärne on asjaolu, et halbade ilmastikuolude ja madala mereveetaseme tõttu jäi septembris tegemata vaid aks reisi. Seda eelkõige tänu parvlaev Ormsö tehnilisele sobivusele (madal süvis) antud liinile.

Üheksa kuuga on üle veetud 20 378 sõidukit, mida on 14,1% ehk 2 865 sõidukit enam kui eelmise aasta samal perioodil. Sõidukite arvu kasvus mängib rolli asjaolu, et sellest aastast alates kajastub siin ka jalgrataste ülevedu 1-euroste piletite eest. Varasemalt jalgratastelt tasu ei arvestatud.

Kui eelmise aasta üheksa kuuga veeti Vormsi liinil 56 281 reisijat, siis selle aasta üheksa kuuga on veetud 51 351 reisijat, mida on 4930 reisijat ehk 9,6% vähem. Reisijate vähenemist põhjendas Vormsi vallavalitsus augustikuu sademeterohkete ilmadega. Võrreldes eelmise aastaga sõitis augustis liinil 3 045 reisijat vähem.

Vormsi liinil toimunud muutustest viimase viie aasta üheksa kuu jooksul annab ülevaate lisatud tabel. Reisijate arv võrrelduna 2012. aasta sama perioodiga on suurenenud 8716 reisija võrra ehk 20,4%.

Sõidukite ülevedu on suurenenud 5987 sõiduki võrra (40,6%) ja piletitulu laekumine on tõusnud 25 640 euro võrra (16,8%). Võrrelduna 2012. aasta üheksa kuuga on teostatud Vormsi liinil 502 reisi ehk 33,6% rohkem.

screen-shot-2016-10-14-at-17-51-56

Tulenevalt väiksemast reisijate arvust koguti käesoleva aasta üheksa kuuga piletitulu 26 629 eurot (13,0%) vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Positiivne on, et kuigi Vormsi liinil tehti sel aastal 26 reisi enam, vähenes riigieelarvest makstav toetus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 9969,97 eurot ehk 2,1%. Riigieelarvest makstav toetus reisija kohta oli Vormsi liinil 6,16 eurot.

Avaliku liiniveoteenuse paranemine Vormsi liinil annab senisest parema võimaluse arendada Vormsi saarel ettevõtlust, sh turismi, metsandust jms. Tuntavalt on paranenud Vormsi saare kultuuri- ja spordiürituste külastatavus. Heaks näiteks on Vormsi saarel toimuvad Olavi- ja laulupäevad ning üle Eesti tuntust kogunud maastikurattasõprade mõõduvõtmise Marimetsa Kapp Vormsi etapp.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.