Vähem kui 400 elanikuga Nõva vald võib pooleks minna – osa tahab Harjumaale, osa jääda Läänemaale

Nõva vallavolikogu hääletas häältega 4:3 maha Keila valla ettepaneku Lääne-Harju suurvalla moodustamiseks, kuid see ei tähenda, et Nõva tulevikuga on asjad selged. Ühinemisläbirääkimisi jätkatakse küll Lääne-Nigulaga, aga on ka valla lõhenemise oht, kirjutas Harju Elu.

20. septembril avaldas Nõva vald rahvaküsitluse tulemused, mille kohaselt soovib 71% valla elanikest ühineda Lääne-Nigulaga ja 29% Harjumaal moodustamisjärgus oleva Lääne-Harju vallaga (loe sellest siit).

18.-20. novembril on Nõval uus rahvaküsitlus teemal, kas ühineda Lääne-Nigulaga või mitte. Septembris olnud rahva arvamuse väljaselgitamine toimus volikogu initsiatiivil ega olnud piisavalt ametlik, märgib Harju Elu.

Eeldatavalt hääletab enamik nõvalasi Lääne-Nigulaga liitumise poolt. Siis algab valdade sisuline ühendamine.

Harku vallast pärit ja Harjumaaga ühinemist pooldav vallavanem Deiw Rahumägi ütles ajalehele, et Nõva vald võib pooleks minna. Nimelt laekus enne 11. oktoobri volikogu istungit volikogu esimehele Peeter Kallasele allkirjade pakk, mis käsitles seda, et ikkagi Harjumaaga liituda.

“Ma arvan, et võib juhtuda, et Nõva vald võib ka kaheks minna, ehk siis Nõva ots ja võib-olla ka Vaisi ja paar küla võivad teha ettepaneku liituda Padise vallaga,” märkis Rahumägi.

Kuidas saab nii väikene vald nagu Nõva pooleks minna? Nõva valla elanikuks on end registreerinud vaid 371 elanikku. “Me oleme rahvaarvult väike, aga ega me siis pindalalt väike ei ole. Mobiilpositsioneerimine on näidanud seda, et Variku ots kisub Läänemaa suunas, Nõva ots selgelt Keila või Tallinna suunas. Ilmselt ta pooleks lähebki,” rääkis Peeter Kallas.

Harju Elu artiklit loe pikemalt siit.  

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.