VIDEOD SÜNDMUSPAIGAST: Haapsalu naine pääses Indoneesias üheksa inimese surmaga lõppenud sillavaringust eluga

Enriika Vunk


Möödunud pühapäeval kukkus Bali lähistel kokku 140-meetrine sild, mis ühendas Lembongani ja Ceningani saart. Õnnetuses sai surma üheksa inimest, vigastustega pääses 30. Õnnetuse elas üle ka Haapsalust pärit ja viimased aastad Balil elav Hanka Hanga koos kaaslasega. Mõlemad pääsesid kriimustustega.

Pühapäeval pärast päikeseloojangut oli Hanka Hanga koos kaaslasega teel tagasi Nusa Lembongani saarele. Kuna kohalikele oli möödunud pühapäev Mere rahu päev, kus kõik merega seotu oli keelatud, siis oli sild jalakäijatest ja mootorratastest pungil. Isegi rannaliival käimine oli keelatud ja laevaliiklus peatatud. “Samal ajal kui meie liikusime Lembongan saarele, tulid kohalikud vastu, et Ceningani saarele saada – nimelt olid seal treremoonia ja pidustused,” rääkis Hanga.

Tegelikult võis silda ületada vaid kaks mootorratast korraga. Tavaliselt kontrollib liiklust sillal valvur, kuid kohalike sõnul olid patrullid parasjagu pidutsemas.

“Sild värises ja oli nii kitsas, et ei andnud möödagi minna. Silla käepidemed olid katki, naeltest lahti – märkasime seda keset silda, kui oli juba hilja. John (Hanga kaaslane) jõudis veel öelda, et see võibki meie lõpp olla,” meenutas Hanga. “Mäletan momenti, kui sild kraksatas ja alla lendasime – vaatasin enda ette ja tundus nagu sõidaks liftiga alla. Neil vedas, et keegi mootorrattaga peale ei lennanud.”

Meres ulpides nägi ta sillarususid enda poole lendamas, samal ajal märkas Hanga oma kaaslast ja too võttis tal käest kinni. “Jõudsime ühe kohaliku neiu uppumissurmast päästa, tõmbasime ta pinnale ja ujusime appi tulnud paadi juurde. Hoovus oli suur ja oli osa juba avamerele viinud, lisaks oli täiesti kottpime, naised karjusid šokist,” rääkis Hanga.

“Me olime väga õnnelikud, et pääsesime vaid kriimustustega. Politsei sõnul sai üks naine meres surma, kuna mootorratas lendas talle peale, samal ajal tema kolmeaastane laps uppus,” ütles Hanga.

Tema sõnul ületas sama silda ka politsei umbes veerand tundi enne õnnetust ning nägi, et sillal polnud ühtegi patrulli, ometigi midagi ette ei võetud. “Kohutav, kuidas pidustustepäev annab vabanduse tööd mitte teha!”

Hanga sõnul koosnebki elu Balil suures osas tseremooniatest ja pidustustest, tegu on hindu religiooni eripäraga.

Sild Oli ehitatud 1994. aastal ja asus umbes kahe meetri kõrgusel merepinnast. Mõni aasta tagasi räägiti uue silla ehitusest, kuid see jäi katki; samas märgiti, et alates ehitamise aastast ühtki spetsialisti silla korrasolekut kontrollinud polnud.

Bali võimud on andnud teada, et ülerahvastatus purustas silla kaablid. 17 mootorratast võeti veest välja järgmisel hommikul. Kohaliku politsei sõnul hakatakse uut silda ehitama 2017. aastal.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.