VIDEO: Teatritudengite “Thijl Ulenspiegel” kolmapäeval Haapsalus – nooruslik, ent surematu lugu

Septembrikuu viimasel päeval esietendus Rakvere Teatris “Thijl Ulenspiegel”: laulude, tantsude ja mõõgavõitlusega narrieepos. Osades on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 11. lennu tudengid – kõik 19 noort säravad laval värvikates karakterites. Haapsalu kultuurikeskuses on võimalus lavastust näha juba 26. oktoobril kell 19.

“Thijl Ulenspiegel” on enam kui kahekümne tegelasega nooruslikust energiast pakatav surematu lugu kangelasest ja vembumehest. Thijl Ulenspiegel on Flandrias ringi rännates valmis mängu panema kõik, et võidelda oma rahva õiguste eest. Samas ei löö ta risti ette, et teravate naljadega neile koht kätte näidata.

Lavastaja Üllar Saaremäe sõnul räägib lavastus armastusest elu vastu. Thijl Ulenspiegel on tegelaskuju, kes imetleb ja naudib elu igal võimalikul moel, keerates seitse surmapattu kõverpeeglisse ja tehes neist positiivsed nähtused. Ta on omal maal samasugune legend nagu Don Quiote Hispaanias või Beowulf Põhjamaades.

Paljud erinevad kunstnikud on saanud temast räägitud lugudest inspiratsiooni ja on proovitud edasi anda neid emotsioone, mida üks kangelane oma rahvas tekitab.

Selleks, et aru saada, kui palju täpselt on Thijl mõjutanud eri valdkondi, panime kokku esitlusprogrammis Prezi väikese ülevaate (vt alt). Liikudes mööda eesriiet erinevatel mullidel saab näiteks kuulata Youbetube’ist Straussi ooperit ja vaadata väikest lõiku 1977. aastal tehtud filmist, kus nimiosas Lembit Ulfsak.

Kuna lavastuses möllavad noored, kes suudavad mitut asja koos teha, siis tuli veel teinegi mõte. Nimelt panime üheks päevaks nimitegelasele, keda kehastab Karl Robert Saaremäe, külge GoPro kaamera. Valminud videos saab aimu, millisena paistab etendus läbi näitleja silmade.

Laila Talunik
Rakvere Teater

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.