Riigikohus: Edgar Savisaar peab hüvitama linnalt enesereklaamiks saadud 116 000 eurot

Riigikohus ei rahuldanud Edgar Savisaare kaebust haldus- ja ringkonnakohtu otsustele, millega jäeti rahuldamata tema kaebus erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutusele, mis tehti seoses valimiskampaanias kasutatud keelatud annetusega, teatas ERRi uudisteportaal. Savisaar peab seetõttu hüvitama enesereklaamiks kulutatud üle 116 000 euro Tallinna linna raha.

Riigikohtus vaieldi peamiselt selle üle, kas erakonnaseadus võimaldab ERJK-l erakonna liikme tegevust kontrollida ja talle kohustusliku ettekirjutuse teha ning kas ERJK on õigesti vaidlusalused sündmused kvalifitseerinud keelatud annetusena, ütles riigikohtu pressiesindaja Liis Linn ERR.ee-le.

Riigikohus märkis, et ERJK-l on õigus kontrollida ka erakonna nimekirjas kandideerija tegevuse vastavust erakonnaseadusele ning teha erakonna nimekirjas kandideerijale kohtuslikke ettekirjutusi.

“Keelatud annetus on ka see, kui kohalik omavalitsus ehk juriidiline isik tasub reklaamide eest, mille eesmärk oli erakonna liikme reklaamimine avalikus kohas mõjustamaks valijaid, mitte aga avalike huvide edendamine ega avalike ülesannete täitmine. Seeläbi saab erakonna liige juriidiliselt isikult rahaliselt hinnatava hüve. Erakonna liige aga ei tohi juriidiliselt isikult vastu võtta rahaliselt hinnatavat hüve,” märkis kohus.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.