Eesti Maitsete Restoranijuht avaldas 2017. aastaks 30 kõige hinnatuma restorani edetabeli. Kokku soovitab aga veebileht 72 söögikohta, mille hulgas on ka kaks Haapsalu restorani – Hapsal Dietrich ja Kärme Küülik.
Haapsalu restoranid 30 parima hulka ei jõudnud, kuid on punktide arvult siiski kõrgel kohal. Hapsal Dietrich kogus 57 ning Kärme Küülik 58 punkti. 30 parima hulka mahtus 63 punktiga.
KrWhite Guide Nordic 2017 avaldas Baltimaade restoranide TOP 60, kus pooled restoranidest on pärit Eestist. Restorane on hinnatud sedasama White Guide’i metoodikat kasutades.
“Soovime oma lugejatele tühja kõhtu, sest toidud järgnevates restoranides on viimase kümne aasta kõige ahvatlevamad,” märgib Eesti Maitsete Restoranijuht.
Hapsal Dietrichi kohta kirjutab Eesti Maitsete Restoranijuht nii: “Haapsalu on uinuv väikelinn. Elu keeb siin vaid üksikutel päevadel aastas. Üks niisugune päev on igal aastal siis, kui Hapsal Dietrich kutsub Tallinnast külla restorani SALT ning üheskoos korraldatakse meeleolukas õhtusöök. Neid, kes kasvõi kord on sellel üritusel viibinud, seob emotsioon Hapsal Dietrichiga pikaks ajaks. Väljaspool suveaega on Haapsallu minemiseks vähe põhjuseid, kuid vaikelu nautimine võiks vabalt üks niisugune põhjus olla. Hapsal Dietrichil on väga nägusad ja mugavad külaliskorterid, kus viibides soovitakse aja seismist pigem pikendada, kui lühendada. Iga linn on selle elanike ning seal asuvate asutuste nägu. Hapsal Dietrich on suutnud muuta Haapsalu endisest palju ligitõmbavamaks ning on maitsev põhjus minna sinna ikka ja jälle tagasi.”
Kärme Küülik saab samuti kiidusõnu: “Kõigepealt pesitses restoran Küülik mitu aastat Tallinnas, kuni otsustas hoopis Haapsallu kolida. See oli õige otsus. Haapsalus oldaks seda restorani justkui oodatud – linnaelanikud ja külalised võtsid Küüliku omaks päevapealt. Küülik on omapärane restoran ühe asja poolest – selle toit hakkab maitsma veel enne, kui esimene pala on suhu pandud! Kuidas nii? Iga külalist kostitatakse kõigepealt puuahjus värskelt küpsetatud focaccia’ga. Muud nad enam pakkuma ei peakski, sest see on lihtsalt nii hea. Toidud on Küülikus kodused. Nimele vastavalt on midagi küülikulihast alati menüüs. Veel paistab resto silma tihti täieneva ja huvitava joogivalikuga. Haapsalu on restoranile väga õige asukoht. Nüüd on selles linnas vähemalt kaks söögikohta, mille pärast tasub sinna minna.”
Kuidas restorane hinnatakse?
Eesti Maitsete Restoranijuht: “Restoranielamus koosneb paljudest komponentidest. White Guide’is hindame restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. Hindamisskaala põhineb 100 punktil. Eraldi hinnatakse toitu ehk restorani gastronoomiat, millel on ka suurim osakaal lõppskoori kujundamisel. Järgnevalt lisatakse teiste hindamise alla kuuluvate alade tulemused ning koostatakse lõpptulemus, mis võtab kokku iga restorani skoori. Kõikidel hindamise alla kuuluvatel aladel pöörame erilist tähelepanu ideele, kontseptsioonile, fookusele ja isikupärale.”
Edetabel:
2. Alexander 86
3. Ö 82
5. Horisont 80
7. Cru 74
8. Ribe 74
9. NOA 73
10. Hõlm 74
12. Bordoo 72
13. Põhjaka 72
14. SALT 71
15. Tuljak 71
16. Fellin 70
17. Moon 69
18. Rannahotell 68
19. Kaks Kokka 67
20. Bocca 67
21. MEKK 67
22. Tammuri talu 73
23. Umami 69
24. Korsten, Armastus ja Hea Toit 70
25. TOA 68
26. Ööbiku Gastronoomiatalu 67
27. Kolm Sibulat 66
28. Fabrik 65
29. Konrad 64
30. Chedi 63
Chez Andre 57
Dominic 60
F-hoone 52
Klaus 53
La Dolce Vita 53
Manna La Roosa 52
Pegasus 62
Rataskaevu 16 62
Supelsaksad 53
Tai Boh 62