Indoneesias Sumatra saarel hukkus maavärina tagajärjel ligi 100 inimest

Seismoloogiliselt maailma ühes aktiivsemas paigas asuvas Indoneesia Sumatra saarel oli täna hommikul 6,5-magnituudine maavärin, mille tagajärjel hukkus vähemalt 97 inimest. Maavärina epitsenter oli Acehi provintsis paarisaja kilomeetri kaugusel kohast, kus oli maavärin ka 12 aastat tagasi. Siis sai maavärina ja tsunami tagajärjel surma üle 80 000 inimese.

Seekord maavärinale hiidlainet ei järgnenud. Paljud hooned on purustatud.

2004. aastal olnud 9,1-9,3-magnituudisel maavärinal ja tsunamil olid nii traagilised tagajärjed seepärast, et Sumatra lähistel merepõhjas liikusid maakoorelaamad. Kuna maakoor liikus pika perioodi vältel mitmes laamade eri osades ja maakoor tõusis mitu meetrit kõrgemale, pani see korraga liikuma erakordselt suure hulga vett – hinnanguliselt 30 kuupkilomeetrit.

Laine jõudis 15 riigi rannikule, inimesi hukkus 14 riigis. Kokku sai surma üle 230 000 inimese.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.