MAALEHE VIDEO: Suursuguse maakonna allakäik – mis juhtus Läänemaaga?

Maaleht uuris, miks kogu Läänemaad hõlmava omavalitsuse loomisest asja ei saanud ja kuidas on Läänemaa piirid ning rahvastik ajaloos muutunud. Vaata homme Maalehe veebilehest selleteemalist minidokumentaali.


Mitte ühtegi teist maakonda pole haldusreform raputanud nii tugevasti kui Läänemaad. See, mis ajalooliselt suursugusest piirkonnast nüüd alles jääb, on hale vari kunagisest tähtsast ja võimsast alast.

Läänemaa jääb haldusreformi tagajärjel ilma kahest vallast – Lihulast ja Hanilast. Need ühinevad Varbla ja Koongaga Lääneranna vallaks ning jäävad edaspidi Pärnumaa koosseisu.

Läänemaa pindala väheneb neljandiku ehk 607 ruutkilomeetri võrra Läänemaa 25 000 elanikust jääb alles 21 000.

Läänlasi võiks ju irooniliselt lohutada, et siin on hullemaidki aegu olnud. 1712. aastal korraldas Vene võim siin rahvaloenduse. Tõenäoliselt tehti seda kirikuraamatute järgi, mis andis veidra tulemuse. Praegustes piirides Läänemaalt loeti siis kokku umbes 24 000 inimest, aga… Neist oli elus vaid 4900.

Praegu need asjad nii hullusti muidugi pole, aga ajaloolastele teeb nüüdne olukord muret.

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.