Konkurss kutsub koolinoori üles ruumi uurima ja looma

Tänasest stardib üleriigiline arhitektuuriteemaline loovtöö konkurss Ruumiuurijad 2017, kuhu on oodatud osalema 7.-12. klassi õpilased, kes tunnevad huvi neid ümbritseva ruumilise keskkonna vastu. Konkursile võib esitada 2016. ja 2017. aastal valminud ruumiteemalisi loov- ja uurimistöid.

„Ruumiuurijate konkurss on väljakutse kõigile noortele maailmaparandajatele, kes soovivad end ümbritsevat keskkonda ilusamaks, vaheldusrikkamaks ja tervislikumaks muuta,“ rääkis konkursi üks eestvedajaid Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov. „Ehitatud keskkond puudutab ju igaüht meist. Konkurss pakub noortele võimaluse ise ruumi uurida ja kujundada ning lõpptulemusena oma töödele ka professionaalidelt tagasisidet saada. Loovtöö kaudu saab vaadelda olemasolevat ruumi, tõstatada küsimusi, analüüsida häid ja halbu näiteid ja lõpuks teha oma ruumilisi ettepanekuid. Uurida võib näiteks oma koduümbrust, mänguväljakut, mõnd huvitavat hoonet. Loovtööna võib teha ise põneva projekti ja meisterdada sellest maketi.“

„Kuigi üleskutse nimi on konkurss, ei seata siin töid pingeritta, vaid tunnustatakse kõiki sisukaid uurimusi ja säravaid ideid. Tööde puhul hinnatakse nende sõltumatust ja originaalsust, tõstatatud teemade olulisust,“ selgitas Katrin Koov. „Lisaks kutsume ka kõiki õpetajaid üles, et nad julgustaksid ja suunaksid oma õpilasi konkursist osa võtma.“

Konkursile võib esitada 2016. ja 2017. aastal valminud ruumiteemalisi uurimistöid ja loovtöid. Eelkõige oodatakse siinjuures töid, mis valmivad koolides riikliku õppekava raames iseseiseva loov- või uurimistööna, kuid võib esitada ka kooliprogrammi väliseid projekte.

Õpilaste loov- ja uurimustööd on oodatud kuni 28. aprillini Eesti Arhitektide Liidu aadressile Põhja pst 27A, Tallinn 10415.

Tulemused avalikustatakse 13. mail Arhitektuurikatlas (Põhja pst 27A, Tallinn) toimuval Ruumiuurijate Foorumil, kus professionaalsed arhitektid annavad loovtööde autoritele tagasisidet ja arutletakse koos töödes esile kerkinud ruumiteemade üle. Parimad määratakse tööde endi põhjal kujunevates kategooriates ja tunnustatakse arhitektuuriteemaliste meenetega.

Esitatud töödest koostatakse suveks rändnäitus, mis liigub üle Eesti EV 100 programmi raames Laste Vabariigi bussiga ning veebinäitus ruumiharidus.ee kodulehel.

Ruumiuurijate konkursi tingimuste ja soovituste kohta loe lähemalt:

https://www.dropbox.com/s/x2aow6ysqghv5yf/Ruumiuurijad%202017.pdf?dl=0

http://www.arhliit.ee/kooliarhitektuur/

Ruumiuurijad 2017 konkurssi korraldavad Eesti Arhitektide Liit, MTÜ Ruumiharidus (Arhitektuurikool) ja EKA arhitektuuriteaduskond. Projekti toetavad Kultuuriministeerium ja Velux Eesti OÜ.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.