TÄNA MAALEHES: Gorbatšovi külaskäigu saladused – õhus oli Eesti NSV suurim poliitiline skandaal

image003Pühapäeval täitub 30 aastat Mihhail Gorbatšovi saabumisest Tallinna. Eesti NSVs käis NLKP KK I sekretär enne seda vaid 1955. aasta juunis, ja siis ka poolsalaja. Mitmed seigad peasekretäri kolmepäevasest siinviibimisest jõuavad selle nädala Maalehes avalikkuse ette esmakordselt.

Veel Maalehes:

Maavalitsuste likvideerimine on ametnikelt juba praegu tööisu kustutanud

Tuleva aasta 1. jaanuariks saab kõigist Eesti maavalitsustest ametist priiks 485 inimest, kellest osa leiab uue töö, ent paljude jaoks on järgmised kümme kuud valmistumine halvimaks. Maavalitsustes valdav teadmatus ja spetsialistide lahkumine on vähendanud töötajate motivatsiooni ning suurendanud nende töökoormust.

Reportaaž: Usumehed üritasid reporterit islamisse pöörata

Ivar Soopan kirjeldab seiklusi Jordaanias, kus ta juhuslikult sattus elama süvauskliku muslimi juurde. Too viis ta peiedele ja proovis teda islamisse pöörata. Ajakirjanikku tutvustati teistele usklikele kui oma uut “venda”. Maalehe digilehes ja online’is saab vaadata ka Ivar Soopani filmi “Väike Süüria”. Reportaaž, fotod ning film on avaldatud ka Läänlases.

Töö tooks noored maale, riik aga toetab vaba aja sisustamist

Noorte, maaelu ja -ettevõtlusega seotud 68 meetmest enam kui pooled on suunatud kohaliku kogukonna ja kultuuri toetamisele ning vaba aja sisustamisele. Seevastu töökohtade loomist aitavaid meetmeid on käputäis, selgub maaülikooli värskest uuringust.

Taavi Veskimägi: kui elektrit ei ole, siis ei ole midagi

Võrguettevõtte Elering juhi Taavi Veskimägi sõnul lahkub Eesti elektrisüsteem Venemaa küljest hiljemalt 2030. aastaks.  “Viimased seitse aastat oleme töötanud väga intensiivselt, et ühendada Eesti energiasüsteem idast lahti, läänega kokku. See on vajalik, et vähendada piirkonna energiajulgeoleku süsteemseid riske. Kui ei ole elektrit, siis ei ole midagi,” selgitab t
intervjuus Argo Ideonile.

Meisterlüpsja Leida Peips kirjeldab elu tänapäeva laudas

“Et mis ma praegusest maaelust arvan? Ma ei arva midagi. Minul ei ole selle maaeluga enam mingit pistmist tegelikult. Loomi mul ei ole, on koer ja paar kassi ainult,” tunnistab legendaarne meisterlüpsja Leida Peips. “Piimatootmine käib nüüd hoopis teisiti, kui vanasti. Masinad teevad töö ära, ei olegi enam inimesi. Mis nüüd viga!” kirjeldab ta elu tänapäeva laudas.

Mida hakkab pakkuma Eesti suurim turg?

Tallinnas kerkib Balti jaama kõrvale kolmel tasapinnal Eesti suurim turukompleks, mis avatakse 19. mail. Juba praegu on kauplejate järjekord ukse taga, samas on ruumi veel piimatoodetele ja värskele köögiviljale. Maaleht kirjeldab, mida hakkab pakkuma Balti jaama turg.

Uus lugudesari: meie rahvusmaastik

Maaleht alustab Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud lugudesarja, mis tutvustab Eesti Looduskaitse Seltsi valitud 50 rahvusmaastikku. Lood kirjutab Juhani Püttsepp, maastikke pildistab Ingmar Muusikus. Esimene lugu on Alam-Pedja, kotkaste ja huntide kodu.

Kohanimede uurija Marja Kallasmaa: ega ükski nimi pelgalt iluasjana ei püsi

Marja Kallasmaa tõdeb Maalehes, et kõik võimud tahavad peale suruda oma sõnavara ja endale omaseid nimesid, nende püsimajäämise otsustab aga praktiline vajadus.

Pikemalt loe Maalehe digilehest

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.