Ena Mets lõpetab oma rännu- ja raamatulugude sarja Haapsalus

Neljapäeval, 27. aprillil kell 17.30 jõuab Haapsalu raamatukogusse lugusid jutustama giid, maailmarändur ja raamatuautor Ena Mets.

Ena Metsal on kaasas romaan “Naeratava kuu inimesed”, mille sünnilugu koos teiste rännuvestetega ligi pooleteise tunni jooksul kuulajateni jõuab. Haapsalu jutuõhtuga lõpetab autor tuuri mööda Eesti raamatukogusid, mis sai alguse 1. veebruaril Võrust.

Võru raamatukogust öeldi, et jutuõhtu kohta sobivad suurepäraselt sõnad tol hetkel seal üleval olnud Tove Janssoni näituse pealkirjast “Elada, unistada, hõljuda”. Võru ja Valga jutuõhtul osalejad iseloomustasid õhtut sõnaga “inspireeriv” ja Kohila kuulajad sõnadega “natuke maagiline”.

Jutuõhtute sarja alguspunktiks võib pidada aastat 2015, mil täitus Ena lapsepõlveunistus ning tänu paljudele hoo- ja väeandjatele ilmus ta debüütteos “Naeratava kuu inimesed”.

Teos ise valmis aastal 2010 ja on inspireeritud aastast 2005, millal autor sattus esimest korda elama Brasiiliasse, kus kõik nähtamatud olendid ja reaalsused – spiritism, candomblé (religioon Brasiilias), libahundid, rääkimata kristlikest uskumustest – eksisteerivad kõrvuti sealse rahva äärmiselt materiaalse ja praktilise igapäevaga.

Ena elas puslena kokkupandud perekonnas, kus juba 4-aastasel lapselgi oli oma pikk elulugu jutustada. Lisaks Brasiiliale on autor elanud ja töötanud ka Prantsusmaal, Mongoolias ja Kolumbias. Hetkel tegutseb ta giidi ja hüpnoterapeudina.

27. aprilli jutuõhtu on Ena Mets välja valinud suuresti need lood oma mujal elamistest ning raamatust, mis tema jaoks mingil moel tähenduslikud või pöördelised ning talle midagi olulist õpetanud. Nendesse täiskasvanuea avastustesse põimib ta ka meenutusi lapsepõlvest.

Lugudesse ja neist välja kannavad kuulajaid sansula helid. Lugude kõrvale saab nautida kuuma teed ja küünlavalgust. Loomulikult võib soovi korral “Naeratava kuu inimesed” endaga koju kaasa viia.

Autori jaoks on see esimene kord sel moel lugude vestjana mööda Eestist ringi rännata, küll aga plaanib ta jutuvestmisõhtu sisse panna ka kahepäevastesse väeretkedesse, millega ta sel aastal algust teeb, ühendades matkamise Eesti looduses hüpnoteraapia tehnikatega.

Liina Valdre

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.