Kevadisel vaatluspäeval nähti enim linnuliike Haapsalu vaatetornist

Laupäeval 13. mail toimus tornide linnuvaatluspäev, mil linnuvaatlejad selgitasid välja linnurikkaima vaatlustorni. 20 linnutorni konkurentsis võitis tänavu Haapsalu linnutorn, kus kohati 79 linnuliiki, teatas ornitoloogiaühing.

Kokku kuuldi-nähti 159 liiki linde. Seitsmendat korda toimunud tornide linnuvaatlus jääb meelde heade vaatlusoludega. Ilm oli päikeseline ja hea nähtavusega, nõrk tuul soodustas lindude rännet ja hõlbustas linnuhäälte kuulmist. Seepärast pakkus merelinnale Haapsalule tugevat konkurentsi ka sisemaal Lämmijärve kaldal asuv Lüübnitsa vaatlustorn, kus kohati 77 liiki. Kolmandale kohale jäi Vihasoo torn Lahemaal 70 linnuliigiga.

Suurematest haruldustest kohati Tellingumäe tornis puna-harksaba ning Aardlas ja Sakas punakael-laglet. Ässliike ehk neid, keda kohati vaid ühes tornis, oli koguni 33. Nende seast võib leida nii äsja rändelt saabunud linde (karmiinleevike, väike-kärbsenäpp, lõopistrik), aga ka koguni koduvarblase, keda kohati vaid Haapsalus. Põhjus on selles, et Haapsalu linnutorn asub ainsana üdini linnalises keskkonnas, samas kui teised tornid on ümbritsetud loodusmaastikega.

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki vabatahtlikke juhendajaid, kelle kaasabil sai tornide linnuvaatlus huvilistele võimalikuks. Suur tänu Kadri Niisalule ja Toomas Mastikule Lüübinitsa, Margus Pensale Nõiametsa, Indar Zeinetile Saka, Eedi Lelovile Pärnu Hirve ja Laudtee, Hillar Lipule Saaremaa Linnulahe ja Loodetammiku, Sten Lassmannile Paljassaare, Kalle Murule Tellingumäe,Urmas Männikule ja Arne Laansalule Ihaste ning Meelis Uustalile Kirimäe vaatustorni juhendamiste eest. Tunnustame Tarvo Valkerit, kel õnnestus Haapsalu vaatlustornis kõige rohkem linnuliike kohata! Täname kõiki võistlusest osavõtnuid!

Tornide linnuvaatluspäeva tulemused .xls
Juhendajaga vaatlustornide asukohad

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.