Kullamaa raamatukogu tähistab 110. sünnipäeva kultuurikonverentsiga

Laupäeval, 20. mail tähistab Kullamaa oma raamatukogu 110. aastapäeva kultuurikonverentsiga, kus esinevad ettekannetega Aili Ansel, Loit Lepalaan, Mari Sarv, Anto Raukas, Jüri Kann ja Krista Kumberg

Kullamaa kultuurimajas peetav konverents algab kell 12. Tutvustatakse raamatukogu sünnipäevaks valminud trükist ja Kullamaal välja antud raamatuid, arutletakse mitmetel teemadel, nagu ebateadusest meie raamatulaual ja paberraamatu tulevikust.

Pidupäeva kontserdi annab Eesti Rahvusraamatukogu naiskoor.

1907. aastal asutatud Kullamaa Haridusseltsi juurde loodud Kullamaa raamatukogu on oma järjepidevuses jaganud inimestele tarkust, lohutust, meelelahutust ja põnevust juba üle sajandi. Eesti kirjakeele kultuuriloos omab Kullamaa erilist ja olulist tähtsust. Siit pärinevad tänaseni vanimad eestikeelsed tekstid, mis on kirja pandud aastal 1524 Kullamaa preestri Johann Lelowi poolt Kullamaa vakuraamatus.

XVII sajandil koostas koguduse pastor ja keelemees Heinrich Göseken siin eesti kirjakeele arenguloos olulise eesti keele gammatika ja sõnastiku.

Siin tõlkis Piiblit eesti keelde ja toimetas Uue Testamendi aastal 1715 tükki Heinrich Gutsleff.

Aastal 1874 tegutses Kullamaa kiriklas tänase juubilari eelkäija „Kullamaa Lugemise Maja“. On kohane meenutada Hando Runneli värsiridu:“ Kiri algab kirikust ja rahvas algab raamatust“ ning „Kullamaa on Eesti kirjakeele häll“.

Kartin Viks

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.