AJALUGU: Vanainimene küttis pliiti ja põletas Sviby küla maha

85 aastat tagasi toimus Vormsil Eesti lähiajaloo üks suuremaid tulekahjusid, mis hävitas suure osa Sviby külast, kirjutab tänane Eesti Ekspress.

Oli 13. juuni 1932. Haapsalu veetis rahulikku suveõhtut, kui äkki kella seitsme paiku hakkasid tulekahju hädakellad hüüdma. Suitsu aga linnas näha polnud. Peagi selgus, et Haapsalu tuletõrjet kutsuti appi Vormsi saarele. Kui pritsimehed üle mere kohale jõudsid, avanes neile kohutav vaatepilt. Vana ja ilus Sviby küla oli peaaegu täielikult tuleroaks langenud ning päästa polnud enam suurt midagi.

Tuli sai alguse küla põhjapoolsemas otsas asunud Nibundase talu elumajast. Tol saatuslikul päeval oli pererahvas läinud kaugemale toimetama, kodu jäeti hoidma vaid peremehe 73aastane ema Maria Österlin. Vanainimene tegi pliidi alla tule ja läks õue puid tooma. Pliidi ette oli pühitud kokku laastuhunnik – peremees oli äsja lõpetanud hööveldamistöö. Sinna lendaski koldest säde ja laastud võtsid kiiresti tuld, kust tõusnud leegid omakorda süütasid seinatapeedi.

Loe ajaloolugu pikemalt Eesti Ekspressist.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.