Haapsalus SwS & Lisee Salongis avatakse sampo-ehete näitus

Sampo-ehe. F: www.inkeri.fi

Haapsalus avatakse 11. augustil SwS & Lisee Salongis (Karja 18) sampo-ehete näitus-müük.

Ehted on pärit Ingerimaalt. Neid ehteid kandsid soome-ugrilased juba 9.-13. sajandil. Sampo-ehted on kaunistused ja kaitsesümbolid, eriti kõlisevad. Usutakse, et kõlisevad ehted riietel peletavad pahad vaimud eemale. Ehteid saab SwS & Lisee Salongist ka osta.

15. augustini avatud näitus on pühendatud Soome 100. juubelile.

Sampo-ehete näiteid saab vaadata siit.

Sampo on soome mütoloogias väärtuslik õnnetoov ese. Elias Lönnroti tõlgenduse järgi eeposes “Kalevala” oli Sampo sepp Ilmarise poolt Pohjolaemandale Louhile pruudilunaks taotud “kirjukaaneline” imeveski, mis jahvatas eimillestki jahu, soola ja raha, kirjutab Wikipedia.

Väinämöinen sõitis laevaga Pohjolasse ja varastas Sampo tagasi. Kui laev olid tagasiteel, lendas Louhi neile kotkana järele ja katsus Sampot röövida. Kokkupõrkes sai Louhi surmavalt haavata, ent Sampo kukkus merre ja jahvatab seal soola edasi.

Erinevad uurijad ja ilukirjanduslikud tõlgendajad on Sampos näinud ka maailmapuud või -telge, ilmasamba ja käsikivi metafoorset ühendust, samuti aardekirstu, tootemisammast, rahavermimismasinat ja algelist kellavärki. Kosmiline veski on tuntud ka skandinaavia mütoloogias.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.