Suri maalikunstnik Malle Leis, kelle tööde näitus avatakse 11. augustil Evald Okase muuseumis

Malle Leisi maal.

Täna suri maalikunstnik Malle Leis, kelle tööde näitus “Klassiku varju all” avatakse 11. augustil kl 16 Haapsalus Evald Okase muuseumis. Näitus on perekond Malle Leisi, Villu Jõgeva ja Sandra Jõgeva ühisnäitus.

Malle Leis sündis 7. juulil 1940. Ta kuulub kunstnike põlvkonda, kes astusid kunstiareenile 1960. aastatel, vahendas ERR mitme loomeliidu järelhüüet. Tegu oli põlvkonnaga, kelle varane lapsepõlv jäi sõjaaega ning kes koolis käisid Stalini karmi käe valitsuse ajal. Meie kunsti tõid nad aga nakatava elurõõmu ja vabaduse hõngu, nihutades kardinaalselt lubatavuse piire, astudes julgelt üle seni kehtinud reeglitest ja tabudest.

Malle Leis kuulus legendaarsesse kunstnikerühmitusse ANK ’64 ja temast sai üks traditsioonilise maalilise maali piiride nihutajaid, kelle varast loomingut iseloomustatakse terminiga “rõõmus pop”. Lilled, hobused, vikerkaar ja pikajuukselised siredad tüdrukud need olid tema maalide kangelased, mis jäädvustatud säravas koloriidis, neist maalidest tulvas elamise rõõmu ja julgust.

Evald Okase muuseumis avatav näitus on kunstiklassiku Leisi tööde näitus, aga lisatud on ka mõned tema pereliikmete tööd.

Malle Leisi abikaasa Villu Jõgeva eksponeerib oma kineetilisi objekte ning tütar Sandra Jõgeva uut installatsiooni “Softcore”, mis on valminud koostöös fotograaf Jaak Kikase ning graafilise disaineri Teet Raudsepaga.

Malle Leis on 50 aasta jooksul maalinud üle 1000 õli- ja suurema akvarellimaali, kusjuures viimased ei ole vähem tõsiseltvõetavad ega isegi mitte väiksema töömahuga. Peale selle on ta trükkinud üle 2000 originaalses siiditrükitehnikas graafilist lehte.

Tal on olnud üle 50 personaalnäituse, neist viis USA-s. Kaks tema maali on müüdud Sotheby oksjonil. Tema töid on ostetud 14 muuseumi kogudesse, Zimmerli muuseumis Rutgersis USA-s, maailma suurimas Nõukogude Liidu mitteametliku kunsti kogus on 44 tema tööd. Ta oli 15 aastat Inglismaa Botaanilise Kunsti Ühingu välisliige asutajaliikme õigustes (OVFSBA).

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.