Toivo Tomingas: Puude mahavõtmine kesklinnas peaks olema erakorraline

F: Toivo Tomingas

Jalaka surm on seenhaigus (lad. k. Graphium ulmi), mille iseloomulikeks tunnusteks on kuivavad oksad jalakate võras. Oksa murdmisel näeme koorealust musta aastarõngast.

Seekord ründasid jalakaid Haapsalu kultuurikeskuse ees loodusvaenulikud inimesed. See protsess algas ammu. Juba mitu aastat tagasi lõikas keegi “tarkpea” osal puudel ladvad maha ja põhjustas neile õnnetu väljanägemise.

Mis on lubatud pärnade puhul, ei ole hea jalakatele. Tõsi, jalakate tüvedes oli lõhesid, koorevigastusi, mida aeg pisitasa parandas.

Kuid kõvad lehtpuud, nagu jalakad seda on, olid loomulikust surmast veel kaugel. Targad ja oskajad inimesed suudavad sedagi aastakümneid edasi lükata. Aga meie linnaisad pole seda tahtnudki. Kuskilt kerkis loodusvaenulik mõte võtta puud maha, et rajada kaldtee ratastooliinimestele.

Mul pole midagi kaldtee vastu. Võib-olla seda ongi vaja, et peatänavalt otse kultuurikeskuse ukse ette saaks, aga samas on ju Koidula tänavalt niisugune ligipääs kogu aeg olemas olnud. Ja kaldtee laius ei küündi ju üle kahe meetri. Niisugune maa oli jalakate all kogu aeg vaba.

Puude mahavõtmine kesklinnas peaks olema erakorraline, üheksa korda mõõdetud ja kaalutud sündmus, mitte kellegi uitmõte. Samas on näiteks Kalda tänavas Ernst Enno pargi servas remmelgail oksad kasvanud juba ohtlikult tänava kohale ja seal on võra tagasilõikus puude elujõudu kahjustamata juba hädavajalik.

Loodan, et sellega saadakse mõistlikul viisil hakkama, enne kui järgmine äikesetorm või mõne kuu pärast esimene raske lumi need murrab.

Varalahkunud jalakaid leinates,
Toivo Tomingas

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.