NASA otsib lahendust, kuidas päästa Maa supervulkaani purskest

Yellowstone
Yellowstone’i geiser. F: Pixabay.com

See on teada, et USAs Yellowstone’i rahvuspargi all on peidus erakordselt suur magmakamber. Seda nimetatakse supervulkaaniks, mille purskamise korral võib inimkond Maalt kaduda, kirjutab Reisiportaal.ee.

Sellest hirmustavast teooriast on aastaid räägitud ja siis need jutud jälle hääbuvad, aga tegelikult on asi tõsine. Ohu tõsidust näitab see, et kosmoseagentuuris NASA arutatakse, kuidas supervuklaani vaigistada.

“Olin NASA planetaarse kaitse nõuadva kogu liige, mis uuris võimalusi kaitsta planeeti asteroidide ja komeetide eest,” rääkis Kalifornia tehnoloogia instituudis töötav Brian Wilcox BBC-le. “Jõudsin töö käigus järeldusele, et supervuklaani oht on oluliselt suurem kui asteroidi- või komeedioht.”

Maal on teadaolevalt 20 supervulkaani, mis võivad pursata keskmiselt kord 100 000 aasta tagant. Sellise vulkaanipurske tagajärjel on inimkonnale suurim oht nälg.

Õhku paiskuv tuhk katab päikese ja pika vulkaanilise talve tagajärjel ei kasva piisavalt palju toitu, et kogu inimkonda elus hoida. 2012. aastal ennustas ÜRO, et kogu planeedi toiduvarudest jätkuks vaid 74 päevaks.

Tuleb maha jahutada

Kui NASA teadlased hakkasid probleemile lahendust otsima, leidsid nad, et kõige loogilisem lahendus oleks supervulkaan lihtsalt maha jahutada. Kõlab uskumatult, aga just seda peetakse võimalikuks.

Yellowstone’i vulkaan on väga suur. Kraatri laius on 30 kilomeetrit. Sellise pindalaga ala on hiiglaslik kuumageneraator, mis toodab umbes sama palju soojust, kui kuus tööstuslikku jõujaama.

Loe paljude piltide ja videoga illustreeritud pikka teaduslugu edasi Reisiportaalist.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.