Merle Mäesalu: Aeg tühjendada sahtleid

Merle Mäesalu
Merle Mäesalu

Tiit Vähi ütles möödunud reedel Eesti Vabariigi peaministrite fotoseina avamisel: „Võimuvahetust on vaja just sellepärast, et demokraatiast ei tekiks autokraatia. Vahepeal on vaja sahtleid puhastada. Kui võim ei vahetu, siis jäävad patud sahtlinurkadesse.“

Riigi tasandil on võim vahetunud. Tallinnas ja Haapsalus mitte.

Kui pikka aega võimul olla, muutub idee juhtida linna kõigi elanike huvides hoopis kinnisideeks — püsida võimul.

Selleks, et uues omavalitsuses oleks hea elada nii linnas kui ka maal, on valimisliidul Meie Inimesed neli olulist suunda:

  • linna juhtimine on demokraatlik, sh läbipaistev;
  • toetame peresid, lapsi ja noori, eakaid ning neid, kes vajavad erilist toetamist;
  • tutvustame Haapsalut kui head paika (väike)ettevõtluseks, otsime investoreid;
  • linna ja maa elukeskkonna pidev arendamine, sh turvalised kõnni- ja kergliiklusteed, korras sõiduteed ja külamajad, ranna- ning puhkealad.

Seega teeme asju, mida keegi teine linnavalitsuse eest ei tee: toetame elanikke, hooldame ja parendame avalikku keskkonda, otsime investoreid, et inimesed saaksid kodukohas tööd ja palka. Kindlasti toetame meelelahutust, kuid seda ei pea tegema linnapea ega linnavalitsus otseselt. Selleks on erafirmad ja linna allasutused.

Neid, ja paljusid teisi asju saame teha, kui üksikisiku tulumaksu laekub linnakassasse järjest rohkem. Selleks peab meil olema head palka pakkuvaid ettevõtteid. Haapsalu on vähemalt kümme aastat maha jäänud ettevõtjatele kaasaegsete tingimuste loomisel võrreldes Viljandi, Pärnu ja Kuressaarega. Need linnad on ammu mõistnud, et turism ei paku aastaajast sõltumatuid hea palgaga töökohti. See pole meie kliimas realistlik.

Näiteks saarlased on mõtestanud enda jaoks turismi tähtsuse väga tabavalt — turism paneb saare särama! Saaremaa on tuntud turismi sihtkoht, kuid aastaringset tööd ja saare peamise müügikäibe annavad väikelaevu ja toiduaineid tootvad ettevõtted.

Samas on turismist tekkiv sära oluline. Tänu külalistele hoolitsevad inimesed nii linnas kui ka maal, et ümbritsev oleks ilus ja hooldatud, et õitseksid lilled ja et teed-tänavad oleksid korras. See omakorda on üks osa piirkonna atraktiivsusest investoritele ja ettevõtjatele.

Samas Haapsalus, erinevalt Viljandist ja Pärnust, ei ole ühtki linna poolt ettevalmistatud ettevõtlusala, kuhu võiksid (väike-)ettevõtjad oma ärid luua. Vastupidi, meie ettevõteteni viivad auklikud kruusateed.

Haapsalu ei paelu investoreid ja ettevõtjaid, kelle eesmärk on aasta läbi töötav äri. Neid peabki ligi meelitama avalik sektor, mis loob ja järjepidevalt tutvustab kohalikke ettevõtlusvõimalusi. Paljudes riikides on lausa president see, kes ettevõtjatega koos uusi investoreid otsimas käib. Lubame, et meie linnapea hakkabki seda tegema.

Linna ja valla huvi on, et tekiks uued töökohad, eraomanikul aga teenida tulu. Kui ühist keelt ja huvi ei leita, siis ärimehed ei jõuagi tehinguni ja uued töökohad luuakse Viljandisse ja Pärnusse, kus linn investeerib uutesse ettevõtlusaladesse. Haapsalu on selles konkurentsis maha jäänud.

Meie Inimeste hulka kuulub kirjanikke, ettevõtjaid, õpetajaid, tudengeid, eakaid ja avaliku sektori töötajaid nii linnast kui ka Ridala vallast. Meile pole tähtis erakondlik kuuluvus, meid ühendab hoolimine oma kodulinnast ja koduvallast. Me soovime, et uues omavalitsuses oleks kõigil hea elada. Me oleme valmis tuulutama linnavalitsuse sahtleid.

Täispika programmiga saab tutvuda kodulehel www.meieinimesed.ee.

Merle Mäesalu
Valimisliit Meie Inimesed asutaja

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.