Okase muuseumis tuleb arutelu tuntud kunstnikepere elu ja loomingu üle

Pühapäeval, 10. septembril kl 13-15 on Evald Okase muuseumis Malle Leisi, Villu Jõgeva ja Sandra Jõgeva ühisnäituse “Klassiku varju all” viimane lahtioleku päev. Näitusele panevad punkti kuraator Sandra Jõgeva ja kunstiteadlane Marian Kivila, kes arutlevad kunstnikepere elu ja loomingu teemadel.

“Olen kõrvaltvaatajana alati imetlenud Leisi-Jõgevate perekonda, nende omavahelisi võimusuhteid ja kadestamisväärset empaatiavõimet. Kui enamasti on kunstnik ego ja indiviid, kelle kõrvale teine kunstnik mahtuda ei taha, valitseb nende kolme vahel seevastu tohutu sünergia. Juba lapsepõlves Malle maalidel modelliks olnud Sandra on oma loomingusse kaasanud ema kui vanema ja kogenenuma isiku teadmiseid kunstimaailmast ning muusa roll on Sandra enda loomingus aastaid hiljem perekeskis vahetunud.”

Nii kirjutab Marian Kivila näituse arvustuses peatselt ilmuvas ajakirja Kunst.ee numbris. Näituse viimasel lahtioleku päeval arutlevad näituse kuraator Sandra Jõgeva ja kunstiteadlane Marian Kivila kunstnikeperekonna elu ja loomingut puudutavate teemade üle. Alates valikutest näituse koostamisel ja lõpetades isiklikumate loominguliste valikutega.

Jutuks tuleb kogemus kunstnikeperekonnas üleskasvamisel, Malle Leisi ja Villu Jõgeva äärmiselt erinev loominguline taust, näitusel osalevate kunstnike töömeetodid, eri põlvkondade kunstiideaalid ja kunstnikupositisoonid ning kunsti positsiooni ja kunstnike võimaluste muutumine ühiskonnas. Aga räägitakse ka näituse ülespanemisest ja avamisest kõigest üks-kaks päeva pärast ema surma.

Marian Kivila (1985) on Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse eriala magistrant ning Eesti nõukogude perioodi kunstile ja kaasaegsele kunstile pühendatud Avangard Galerii üks asutajatest ja näituseprogrammi kuraatoritest. Tema olulisemad kuraatorprojektid Avangard Galerii programmi kõrval on olnud Andy Warholi filmi- ja videonäitus Pittsburghi muuseumi kogude põhjal koostöös Sandra Jõgevaga.

Samuti on ta Pärnu Muuseumis töötades organiseerinud kodumaale tagasi sadu teoseid Eestist II Maailmasõja päevil läände emigreerunud Pärnus resideerud pallase koolkonna kunstnikelt (Erich Leps, Pauline-Elfriede Leps). Ta on pälvinud 2015. aastal Pärnu Linna aasta kultuuripreemia ning 2016. aastal Eesti Kultuurkapitali Pärnumaa Kultuuripärli ja Pärnu aasta kultuurisündmuse preemiad.

Sandra Jõgeva (1976) on kunstnik, kuraator ja dokumentalist. Kunstnikuna on ta üles astunud paljudes kohtades üle maailma, olnud Kultuuritehase Polymer kunstiosa Art Container üks vedajatest (2007- 2013) ja nüüd keskendunud nn stand up-tragöögiatele, skulpturaalsetele installatsioonidele ning dokumentaalfilmidele.

Tema režissööridebüüt “Armastus…” esilinastus jaanuaris Docpointi avafilmina ja sai laialdast vastukaja. Koos selle produtsendi ja operaatori Igor Ruusiga on ta üle kolm aasta valmistanud ette ja filminud dokumentaalfilmi oma vanematest.

Sandra Jõgeva on pälvinud järgmised preeemiad: Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali preemia (2004), Betti Alveri debüüdipreemia novellikogu “Draamapunkt” eest (2009) ja Eesti Dokumentalistide Gildi kolleegipreemia Doki Kild (2017).

Üritus on tasuline: tudengitele, õpilastele ja pensionäridele 5 Є, teistele 10 Є. Kohapeal saab mittealkohoolseid jooke ja suupisteid.

Näitust toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit.

Evald Okase Muuseum

Karja 24, Haapsalu
Avatud: T-P 12.00-18.00

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.