VALIMISLUBADUSED / JÜRI SAAR: Alternatiiv senisele kartellistunud poliitikale

Jüri Saar.

Jüri Saar, Tartu Ülikooli korraline professor
Valimisliit Meie Inimesed


Kohalikud valimised 2017. aastal võivad saada murranguliseks, sest ootused on kruvitud kõrgele. Neile valimistele on eelnenud kasvav poliitilise kultuuriga rahuolematus, millele võimuparteid pole suutnud leida väljapääsu. Senine initsiatiiv altpoolt on töötanud tühikäigul,  sest probleeme on toodud pidevalt esile, kuid lahendusi pole.

Neil valimistel on nähtavad uued leerid, mis kajastavad olukorda ühiskonnas. Suurerakonnad kui tuntud poliitilise ettevõtlusega tegelejad on ühel poolel. Nad saavad tegelda „peibutuspardinduse“ ja administratiivse ressurssi enda huvides kasutamisega. Teisel poolel võistlevad valimisliidud.

Ja see on hoopis teistsugune põhikonflikt, millist Eestis pole varem olnud. Varasemalt oli poliitmaastik jagatud suurte vahel, kes pidasid olukorda ainuvõimalikuks ja loomulikuks. Kui üks midagi kaotas, siis teised said juurde, valimiste häältesaak andis justkui õigustuse hiljem kogu riigist samas proportsioonis matti võtta.

Suurerakondade hirm kaotada on valimiste eel üha suurenenud. Seepärast valimistesse nii tõsiselt suhtutaksegi, koostatakse nimekirju, kuhu kuulub sadu kandidaate ja pannakse osalema „häältemagnetid“, naeruvääristatakse neid, kes soovivad tuua uusi tuuli sumbunud poliitellu. Hirmutatakse pidevalt valijaid nende hääle kaotsiminekuga, kui ei valita „suuri“.

Siiani oli loomulik, et parim tulemus saadi kõige kulukama kampaaniaga. Mida suuremad rahad olid valimiskampaania korraldamiseks, seda tõsisema tegijaga oli justkui tegemist. Nüüd on efekt pigem vastupidine, raha põletamine ei too ühemõttelist kasu. Mida suurem kampaania, mida naeruväärsemad on seal kasutatavad võtted ja vaimuvaesemad etteasted, seda enam kasvab suurerakondade eitajate toetus.

Poliitikute ja erakondade suhtes kehtib sama reegel, mis ärimeeste ja ärielu suhtes. Tähtis on vaadata raha kulutamist. Rikkaks võib saada ka juhuse läbi, sest olid õigel ajal õiges kohas. See, mida rahaga tegema hakkad, pole enam juhus, vaid tuleneb sinu olemusest. Seepärast tasub tähelepanelikult hinnata, kuidas üks või teine erakond kulutab maksumaksja raha. Sellest on eksimatult võimalik järeldada, kui lolliks või targaks peetakse valijaid.

Valimisliit Meie inimesed pakub alternatiivi senisele kartellistunud poliitikale. Valija ootab, et nendel valimistel kasvaksid uued kohalike küsimustega tegelevad poliitilised jõud. Areenile peavad tulema uued tegijad, kes oskavad tõsiselt käsitleda lahendamist vajavaid probleeme, kuulavad aupaklikult valijate muresid, julgevad ja oskavad olla valitsemises läbipaistvad.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.