Väärtuskasvatuse rändkarikad läksid tänavu Tartusse ja Haapsallu

Eile, 21. novembril andis Tartu Ülikooli eetikakeskus väärtuskasvatuse konverentsil üle tiitli “Väärtuskasvatuse kool 2017”, mille pälvisid Tartu Kivilinna kool ja Haapsalu linna algkool. Tiitel “Väärtuskasvatuse lasteaed 2017” anti üle Tartu lasteaiale Lotte.

F: Triin Paaver, TÜ eetikakeskus

Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk kirjeldas väärtuskasvatuse kooli tiitli võitu kui maratoni läbimist. Nad on hea kooli nimelisel konkursil osalenud juba üheksa korda ning nüüd väärtuskasvatuse karika saamine on justkui finišisse jõudmine.

“See on hea tagasiside, et oleme õigel teel: ei ole kraavi kaldunud ega üle piirjoone läinud,” ütles Lukk. “Vahel on tunne, et n-ö peeglisse vaadates kipud ainult positiivset nägema, aga ju me oleme mõned pimedad nurgad ka ülesse leidnud, kui see ka teiste poolest tunnustust väärib.”

Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas märkis, et väärtuskasvatuste kooli karika saamine on suur tunnustus, kuna koolis tehtav töö paistab ka teistele silma. “Me peame lugu väärtustest ja sellest, et kõik oleks koostöised ja õnnelikud. Kui see ka teistele samamoodi välja paistab, siis on see kõige parem tunnustus!”

Tartu lasteaia Lotte direktor Viive Vellemaa, keda lapsed tunnevad kui Lotte ema Annat, on väärtuskasvatuse lasteaia tiitli üle samuti väga õnnelik, kuna paari kuu pärast täitub lasteaial juba kümnes tegutsemisaasta. “Tiitli saamine on suur tunnustus kogu meeskonnale,” ütles Vellemaa. “See tähendab, et oleme kümne aasta jooksul teinud tublit tööd ja head koostööd.”

Tartu Ülikooli eetikakeskuse projektijuht Nele Punnar lausus, et tänavused konkursitööd tuginesid üha enam tõenduspõhisele lähenemisele ja olid hästi läbi mõtestatud. Tartu Kivilinna Kooli tunnustas eetikakeskus aktiivse koolipere kaasamise, heade suhete ja meeskonnatöö väärtustamise, süsteemse ja mõtestatud eneseanalüüsi ning pikaajalise, sisuka ja tulemusliku väärtusarenduse eest, selgitas Punnar.

Haapsalu linna algkool pälvis tiitli koostöise ja õnneliku koolimeeskonna väärtustamise, lastevanemate aktiivse kaasamise, mitmekesiste kooliväliste tegevuste ning järjekindla ja eduka väärtusarenduse eest.

Aasta väärtuskasvatuse lasteaiaks pärjatud Tartu Lasteaed Lotte sai tunnustatud laste igakülgse märkamise, toetamise ja kaasamise, lasteaiapere heade suhete hoidmise, laste nõukogu rakendamise ning tulemusliku väärtusarenduse eest.

Konkursside “Hea kool kui väärtuspõhine kool” ja “Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed” tiitlid anti üle 10. väärtuskasvatuse konverentsil “Kuulata ja kõnelda ehk Dialoogilisest kommunikatsioonist koolis”.

Tartu Ülikooli eetikakeskus on toetanud ja tunnustanud koolide ja lasteaedade väärtusalast tegevust juba aastast 2009. Eneseanalüüsi konkursid toimusid tänavu viiendat korda.

Konkursside eesmärk on tunnustada koolide ja lasteaedade tööd nendes valdkondades, mis on seni vähe tähelepanu saanud, kuid on ometi väga olulised: õpilaste erinevate annete ja võimete parim võimalik väljaarendamine, õpilaste sotsiaalsete oskuste ja väärtushoiakute kujundamine, õpivalmiduse tagamine kogu elukaare jooksul, koolimeeldivus, füüsilise ja vaimse turvalisuse tagamine, tervislike eluviiside kujundamine.

Süsteemse väärtuskasvatuse eest tunnustati:

Tiitliga “Hea kooli ekspert”:

Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium

Tiitliga “Hea lasteaia ekspert”:

Rannamõisa lasteaed

“Hea kooli edendaja” tiitli pälvisid:

Haapsalu linna algkool
Kilingi-Nõmme gümnaasium
Kärla põhikool
Loo keskkool
Nissi põhikool
Tartu Descartes’i kool
Tartu Kivilinna kool
Turba kool

“Hea lasteaia edendaja” tiitli pälvisid:

Kohtla-Järve lasteaed Kirju-Mirju
Kõrveküla lasteaed Päikeseratas
Tartu lasteaed Lotte

Tiitliga “Hea kooli teerajaja” tunnustati:

J. V. Veski nim Maarja põhikool
Tapa Vene põhikool
Türi ühisgümnaasium
Ülenurme gümnaasium

Tiitliga “Hea lasteaia teerajaja” tunnustati:

Haapsalu lasteaed Päikesejänku
Lasteaed Neeme Mudila
Tallinna Jaan Poska lasteaed
Tallinna lasteaed Rukkirääk
Viljandi lasteaed Midrimaa
Vändra lasteaed

Konkurssi korraldab Tartu Ülikooli eetikakeskus Haridus- ja Teadusministeeriumi riikliku programmi “Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009-2013” jätkuprogrammi raames.

Nele Punnar
TÜ eetikakeskuse projektijuht

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.