Lõuna-Läänemaa kergejõustiku edetabel sai kaheaastaseks

Kaks aastat tagasi valmis Lõuna-Läänemaa kergejõustiku kõigi aegade edetabel. Kergejõustiku jõuline elavnemine siin piirkonnas on piisav põhjus heitmaks pilk kahe viimase aasta Lihula, Virtsu, Kõmsi, Vatla, Matsalu, Massu, Kõmsi, Kirbla jt meie asulate sportlaste tegemistele.

kergejõustiku
Katrin Lehtpuu. F: Martin Vänt

Meeste edetabelis on 26 ja naiste edetabelis 24 kergejõustikuala esikümme. Ainult mõnel vähem harrastataval alal ei ole kümmet rida võimalik olnud kokku saada. Siiski leiame edetabelist kokku peaaegu 500 rida meie piirkonna kõigi aegade parimate kergejõustiklaste tulemustega.

Edetabel ei ole pelgalt spordistatistiline materjal, vaid tegemist on kohaliku kultuuri ja kogukonna ajalooga. Edetabelit vaadates ja sellesse süvenedes saame aimu spordi tähtsusest ja meie vanemate ning vanavanemate noorpõlve loost.

Edetabelisse on talletatud mitme inimpõlve jagu sporditulemusi. Vanim tulemus pärineb näiteks aastast 1936 – meeste kuulitõuke liidritulemus, kui 15.21 tõukas tulevane Euroopa meister Aleksander Kreek.

Värskeim aga on 2017. aasta Virtsu koolitüdruku Trinity Õismetsa seitsmes tulemus naiste kõrgushüppes (1.50). Kahe tulemuse vahe on seega 81 aastat.

Nii naiste kui ka meeste edetabelite valmimise ajal oli tulemuste iseloomustamisel põhirõhk esikümne tulemuste väga kõrgel tasemel. Tasemel, milleni praegustel sportlastel on keeruline jõuda. Kaks aastat, 2016 ja 2017 on aga näidanud seda, et hoolsad harjutajad võivad selle edetabeli eri alade esikümnesse mahtuda küll. Kahe aasta jooksul leiame meeste edetabelist uusi sportlasi 22 korral ja 13 alal. Naiste edetabelis aga 16 korral ja 6 alal. Seega said kaks edetabelit täiendust ja lähevad uuele aastale vastu 39 uue nime ja 19 alaga. Need on väga korralikud numbrid.

Viimase kahe aasta jooksul, mil kergejõustiklastel edetabel kenasti silme ees, saame tuua välja muudki huvitavat. Meestest on edetabeli põhjal selle ajaga suurimaks esikümnesse tõusjaks kerkinud Lihula gümnaasiumi 11. klassi õpilane, 17-aastane Martin Teppan. Ta on kahe aastaga tõusnud esikümnesse koguni seitsmel alal.

Keskmaajooksjana tuntud Martin on edetabelis 400, 800, 1000, 1500, 3000, 10 000 m jooksus ja ka odaviskes. 400 m jooksu aeg 53.23 annab näiteks kolmanda koha. Nüüd on noormehe positsioon selline, et temast enamatel aladel, kokku üheksal, on edetabeli esikümnes vaid kunagine sprinter ja kooliõpetaja Hillar Laos.

Kahe aasta jooksul on meestel esikümnesse parandusi tulnud kõige enam 10 000 meetri jooksus ja maratonis, kokku neli. Maratoni edetabelijuht on näiteks Virtsu kooli direktor Stanislav Nemerzinski sel aastal joostud uue rekordiga 3.19.02. Aga uusi tulemusi on lisandunud näiteks ka odaviskes ja kõrgushüppes, ka kümnevõistluses, teivashüppes ja 110 meetri tõkkejooksus. Need tulemused on toonud tabelisse Egert Indres.

Naiste edetabeli põhjal saame öelda, et meie piirkonna edukaim sportlane kergejõustikus on Katrin Lehtpuu. Paar aastat tagasi süstemaatiliste jooksutreeningutega alustanud sportlane on juhtohjad võtnud kolmel jooksualal. Nii 10 000 m jooksu, poolmaratoni kui ka maratoni tippmargid on ta saavutanud sel aastal. 10 000 meetri mark on tal näiteks nii hea kui 40.53,9.

Naiste edetabelis on läbi aegade enim esikümnes, viiel jooksualal 1980-ndate aastate Kasari kooli jooksutäht Kersti Tiirats.

Naiste edetabelis paistab silma aga huvitav fakt. Üheksal (!) jooksualal alates 100 meetrist kuni 5000 meetrini pole kahe viimase aastaga keegi esikümnesse jõudnud. Küll aga on tublid oldud 10 000 meetris. Sel alal on parandusi teinud seitse jooksjat.

Heameelt teeb ka see, et sellistel aladel nagu kaugushüppes ja kõrgushüppes on suudetud esikümnesse murda. Mõlemal alal on end seitsmendaks hüpanud Virtsu koolis õppivad, kuid Lihulas treenivad Kerli Ristikivi ja Trinity Õismets. Kerli tulemusega 4.78 ja Trinity tulemusega 1.50.

Näiteks kaugushüppes on läbi aegade viis meetrit suutnud alistada ainult neli naist. Kõrgushüppes aga on rekord 1.65 ja selle hüppas 1982. aastal Kaja Kerson.

Meeste edetabelis on 400 meetri tõkkejooks see ala, mil viimati tabelisse mahtuv tulemus tehti 1985. aastal. Naiste aladest aga 2000 meetri jooks, saavutati see 1987. aastal.

Jaanus Getreu
Edetabeli koostaja

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.