Lucia – rootsikeelne ja -meelne traditsioon Noarootsis

Eile hommikuhämaruses kogunes Noarootsi koolipere aegsasti Pürksi kultuurimajja, et nautida traditsioonilist luutsipäeva kontserti. Taas saabus kaks Luciat, sest mõlemad koolid olid valinud klasside esindajate seast kõige sõbralikuma ja lahkema neiu, sel aastal Linda Malmeti Noarootsi koolist ja Piia Marie Leesme Noarootsi gümnaasiumist.

F: Noarootsi gümnaasium

Tänavune rongkäik oli viimaste aastate pikim – lauljaid oli kokku üle poolesaja. Järgneva poole tunni jooksul kõlas saalis peaasjalikult rootsi keel, kuna kõik 11 laulu, mis ettekandmisele tulid, esitati just selles keeles.

Lisaks muusikaõpetaja Kadri Kelneri klaverihelidele mängisid lauludele saadet ka õpilased; viiulil Hanna Laura Leesme, kitarril Kevin Kelder, flöödil Iris Johanna Kreen, ksülofonil ja ukulelel Mariliis Kalda.

Esimest korda saatis lauljaid ka gümnaasiumi Lucia viiulil. Laulude vahele lugesid klasside Luciad temaatilisi luuletusi. Tulemata ei jäänud ka sellele päevale omased safranisaiakesed – rootsikeelse nimetusega “lussekatter”. Neid olid eelmisel päeval küpsetanud põhikooli õpilased õpetajate Endla Kersmani ja Tiina Järve ning kooli koka Aime Pärnaste juhendamisel.

Saiakesi said maitsta kõik kontserdikülatajad, sest Luciad jagasid neid, kui kõlas rõõmus “Julpolska”. Ja kui kontsert lõppes ning Luciad rongkäiguga saalist lahkusid, säras Pürksi kohal üle pika aja päike.

Põhikooli Lucia läks külla ka Pürksi lasteaialastele, samas kui gümnaasiumi Luciat oodati esinema Tarekese lasteaeda Haapsalus.

Tuhat tänu kõigile, kes selle ürituse kordamineku eest hea seisid!

Inna Rosar
Noarootsi gümnaasiumi  rootsi keele õpetaja

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.