Soome luuletaja Rita Dahl esineb koos Elo Viidinguga raamatukogus

Rita Dahl.

Laupäeval, 16. detsembril kell 13 esineb Lääne maakonna keskraamatukogu lugemissaalis Soome luuletaja ja tõlkija Rita Dahl, kellega on kaasas ka Eesti luuletaja Elo Viiding.

Koos loetakse luulet, räägitakse luulest ja selle tõlkimisest. Kuna detsembris saab Soome riik 100. aastaseks, siis peab raamatukogu vajalikuks ka Haapsalu elanikele Soome kirjandust lähemalt tutvustada.

Rita Dahl on Soome kirjanik, tõlkija ja vabakutseline ajakirjanik. Dahlil on ilmunud kokku 19 raamatut, sealhulgas nii luulet, lühiproosat ning erinevatel teemadel mitte-ilukirjanduslikke teoseid. Ta on soome keelde tõlkinud Portugali kirjanike Alberto Pimenta ja Jose Luis Peixito loomingut ning kaasaegse Portugali kirjanduse antoloogia esimese osa.

Ta luulet on tõlgitud 18 keelde, eesti keelde on Dahli luulet tõlkinud Elo Viiding. Dahl on astunud ülesse mitmetel festivalidel ning kirjandusüritustel. Ühtlasi on ta töötanud Soome PEN-klubi asepresidendina.

Elo Viiding.

Elo Viiding on luuletaja, proosakirjanik ja tõlkija. Temalt on ilmunud 11 luulekogu ja 4 proosaraamatut. Tema enda luulet on tõlgitud inglise, saksa, vene, rootsi, soome ja teistesse keeltesse.

Viiding debüteeris 1990. aastal luulekoguga “Telg”. Kolmes esimeses luulekogus kasutas ta pseudonüümi Elo Vee, millest hiljem loobus. Ta on olnud mitmel korral Kultuurkapitali kirjandusauhinna nominent.

Tema silmapaistvamaks luulekoguks peetakse raamatut “Teatud erandid” (2003). Tema luule iseloomulikeks joonteks on isikliku lähenemisviisi kõrval intellektuaalne ning terav sotsiaalne hoiak, iroonia ja kriitilisus. Viidingu uuemas luules on olulisel kohal vabavärsiline eksperimenteeriv modernism, millele on omased keele- ja kompositsioonimängud ning hämarad kujundid.

Liina Valdre

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.