MAALEHT: Depressioon tabab igal aastal tuhandeid eestlasi

Iga aastaga suureneb antidepressante, rahusteid ja uinuteid tarvitavate inimeste hulk. Tegu pole aga universaalsete õnnetablettidega, need annavad vaid võimaluse oma vaimsete probleemidega toime tulla, kirjutab värske Maaleht.

Haigekassa kulutused psühhiaatriliste haiguste raviks on viie aastaga 1,6 korda kasvanud, ligi 33 miljoni euroni aastas. Näiteks ligi 19 000 inimesel diagnoositakse igal aastal meeleoluhäire, sealhulgas depressioon. Psühhiaatrite hinnangul vajaks veel umbes 8000 inimest sarnast diagnoosi, ent nad ei teadvusta endale seda probleemi ega pöördu murega arsti poole.

TAMMSAARE 140: kas TÕDE ja ÕIGUS mahub noorte mõttemaailma?

Minu meelest on häiriv, et Eestis võib noor inimene niimoodi kooli ära lõpetada, et polegi Tammsaaret lugenud, ütleb kirjandusteadlane Maarja Vaino pikemas usutluses Margus Mikomägile. 30. jaanuaril möödub kirjaniku sünnist 140 aastat.

Kuidas Eesti ilma ühegi sportlaseta olümpial osales

Eesti olümpiadebüüt esimestel talimängudel 1924. aastal Chamonix’s kujunes tähelepanuväärseks. Avatseremoonial kanti sinimustvalget lippu ja staadionil asetses nimesilt tekstiga “Esthonie”, kuid keda polnud, olid Eesti sportlased. Tiit Lääne kirjutab Maalehes eriskummalisi seiku taliolümpiamängudelt.

Metsaraie käigus maha jäävatest okstest saab väärtuslikku mahla

Praegu jäävad raie käigus maha võetud kuuskede ja mändide oksad metsa alla, kuid nendest saaks pressida vitamiinirikast mahla toidu- ja kosmeetikatööstuse jaoks. Nüüd on Indrek Kuuben koos mõttekaaslastega loonud osaühingu EcoSpruce ja katsetanud mahla pressimist kuni 3–4 aasta vanustest kuusekasvudest.

Tasuta bussisõit maal – liiga ilus, et uskuda. See on petuvärk

Enam kui pooled maabussijaamades küsitletuist pole kuulnudki võimalusest alates 1. juulist maakonnaliinidel bussiga tasuta sõita. On uskumatu ja hämmastav, et ajal kui mõned poliitikud kiruvad kolm korda päevas nende arust totrat mõtet tasuta bussisõidust, pole need, kelle heaks nad kiruvad (ehk siis valijad) asjast midagi kuulnud. On hämmastav seegi, et paljud küsitletuist ei tea, et riik on juba ammust aega kinni maksnud suure osa maakonnaliinide bussiliiklusest. Bussipeatustes käis rahvaga vestlemas Rein Sikk.

Hulk omavalitsusi tõstis pärast valimisi oma juhtide palka

Suurema omavalitsuse juhid on väärt ka rohkem tasu saama, selgub kohalike valimiste järgsest elust. Linnapea ja vallavanema kohti on nüüd Eestis vähem, ent tüüpiliselt on nad paremini makstud. Omavalitsusjuhtide palku võrdleb Maalehes Argo Ideon.

Taimekaitsevahendid ja väetised ohustavad tundlikel aladel põhjavett

Riigikontrolli värske audit märgib, et hoolimata riigi seatud piirangutest ja toetustest, suureneb põhjavee saastumine väetistest pärit nitraatidega. Põhjavette jõuavad ka taimekaitsevahendite jäägid.

Lätis on kõik odavam – viin ees ning porgand, kapsas ja õun järel

Lätis alandati köögi- ja puuviljade ning marjade käibemaksu viie protsendini, mistõttu saavad sealsed tootjad soodsamalt müüa oma porgandit, kapsast või õuna. Soodustus lõunanaabritele teeb meie aednike meele mõruks.

Eestis aretatud vutitõug on raskuste kiuste vastu pidanud 30 aastat

Ainuke Eestis aretatud linnutõug ja maailmas ainsana tunnustatud vutitõug pääses napilt hävingust ning saab tänavu 30-aastaseks.

Igal lehmal võiks olla oma perearst nagu inimesel

Volitatud loomaarstide arvu vähenemine võib muuta väikeste ja keskmiste loomapidajate elu keerukamaks, sest nad ei pruugi enam teada, kust abi otsida. Loomaarstipraksiseid Eestis peaaegu pole.

Odava lennupileti ostmise nipid

Odavate lennupiletite leidmine pole kunagi olnud lihtsam kui praegu, sest internet pakub lõputult võimalusi. Maaleht toob hulk nõuandeid, mida kasutades leiad kindlasti odava pileti.

Loe Maalehte siit.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.