KÕNEVÕISTLUSE PARIMAD: Artur R. Unt

Haapsalu põhikooli 8c õpilase Artur R. Unti kõne Eesti Vabariigi sünnipäeva eel.


Eesti vabariik 100

Kallid koolikaaslased, sõbrad, õpetajad. Sada aasta tagasi, 24. veebruaril võitles ennast vabaks väike riiki nimega Eesti. Ja ma olen kindel, et sada aastat tulevikus on ikka olemas see väike riik nimega Eesti.

Eesti riik sai iseseisvaks tänu oma poegadele ja liitlastele. Inglased saatsid meile oma mereväe, mis kaitses Läänemerd. Soomest, Taanist ja Rootsist tulid meile vabatahtlikud, Lätist tulid tehnika ja sõdurid ning Valgekaartlased, kes suutsid punaseid tagasi hoida idapiiril. Ilma nendeta oleks võit olnud võimatu.

Olen õnnelik, et olen saanud elada Eestis ja tähistada tema sajandat sünnipäeva. Sellest tuleb võimas juubel, mida tähistatakse igas Eesti kodus vähemalt nädal aega. Mäletan selgelt kui olin väike ja käisin vanaemaga Tartu raekojaplatsil ja nägin suurt numbrit, kus seisis 90. Ma küsisin: ”Miks see number siin on?”. Vanaema vastas ,et see number näitab kui vanaks on saanud see riik, kus sa elad. Tol ajal arvasin, et Eesti on üks vanemaid riike maailmas. Kuid ajaloos õppides sain aru, et 100 on väike number võrreldes impeeriumitega, mis on kestnud tuhandeid aastaid. Aga meie jaoks, kes on siin elanud ja võidelnud, on 100 suur ja võimas arv, mis näitab meie tugevust ja tahtejõudu veel palju aastaid.

Olen kindel, et Eesti riik jääb püsima, kuna Eesti praegused kaitsjad ja liitlased on võimsamad kui ealeski varem. Kui igaüks teeb Eesti riigi jaoks midagi head ja vajaliku, siis ma ei muretse meie riigi tuleviku pärast.

Elagu Eesti!


Haapsalu põhikooli noored pidasid Eesti Vabariigi sünnipäeva eel taas kõnevõistlust ja selgusid parimad kõned ja nende ettekandjad.

Võistlusel osalenud 31 kõnest kaheksa kantakse ette põhikoolis peetavail aktustel ja üks õpilane saab võimaluse esitada oma kõne 24. veebruaril kell 12 Haapsalu Lossiplatsil. Neli kõnet said ära märgitud ka väga hea töö eest.

Kõnesid kuulasid põhikooli direktor Anne Mahoni, eesti keele õpetaja Geete Kaasik, huvijuht Siim Birk ja Haapsalu linna kultuurijuht Teele Jurtom. Lisaks valisid oma lemmikud ka 5b klassi õpilased. Nii žürii kui ka õpilaste lemmikud ühtisid.

Läänlane avaldab tänase päeva jooksul kõik allpool välja toodud õpilaste kõned.

Parimad

8d Hedvig Kivi  /  Mina Eestis ja Eesti minus  /  Äramärgitud töö

6b Hendrik Veltri  /  Mina Eestis ja Eesti minus  /  Äramärgitud töö

2a Betti Kaljuvere  /  Eesti minus ja mina Eestis  /  Äramärgitud töö

2b Raul Liivlaid  /  Eesti Vabariik 100 (2b ühistöö)  /  Äramärgitud töö

1b Mairon Olenko  /  Esineb kooli aktusel

1b Laura-Maria Loznitsa  /  Esineb kooli aktusel

4b Madli Laasik  /  Eesti 100  /  Esineb kooli aktusel

4c Tõnu Robert Rand  /  Minu tuleviku Eesti  /  Esineb kooli aktusel

6a Emma Kathrina Hein  /  Eesti minus ja mina Eestis /  Esineb kooli aktusel

7c  Märt Õiglas  /  Eesti minu ja mina Eestis  /  Esineb kooli aktusel

8a Erko Puskar  /  Minu tuleviku Eesti  /  Esineb kooli aktusel

8c Artur Reinhold Unt  /  Eesti Vabariik 100  /  Esineb kooli aktusel

3b Kata Karlis  /  Minu tuleviku eesti  /  Kõne Lossiplatsil 24. veebruaril

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.