KÕNEVÕISTLUSE PARIMAD: Kata Karlis

Haapsalu põhikooli 3b õpilase Kata Karlise kõne Eesti Vabariigi sünnipäeva eel. 


Minu tuleviku Eesti

Armas koolipere! See kõne on pühendatud Teile ja Eestile!

Eesti, Sa oled väike riik, nagu ka mina olen väike tüdruk, kuid oled minust lausa 91 aastat vanem. Oled olnud eestlaste südames juba väga kaua ning jääd sinna püsima igavesti. Vanemad ja vanavanemad mäletavad veel seda aega, kui Eesti võitles taas oma vabaduse eest. Olen uhke, et me saime tagasi enda riigi, kus võime tunda ennast vabalt. Me ei pea kartma seda, et keegi tormab koduuksest sisse ja sihib meid relvaga. Tuleviku Eestis saame ennast tunda samamoodi – vabalt.

Milline aga on meie tuleviku Eesti? Ta on sõbralik, kaunis, töökas ja tark.

Sõbralikkus algab kodust, lasteaiast ja koolist. Kodus saame olla sõbralikud oma pereliikmete vastu. Saame ise olla eeskujuks oma väikestele õdedele ja vendadele. Koolis ja lasteaias saab olla sõbralik teisi mitte kiusates. Kui sa ei käitu sõbralikult, siis ei käituta ka sinuga nii nagu sa sooviksid. Ma soovin, et Eestis oleks vähem kurjust. Hea on ju elada riigis, kus on turvaline.

Meie Eestimaa on väga kaunis. Siin on ilus loodus, rikkalik kultuur ja võrratu eesti keel. Meie kunstnikud ja käsitöölised on saanud inspiratsiooni meie imekaunist loodusest. Meie kirjanikud ja muusikud on selle ilu pannud kõlama eesti keelde. Kandes Eesti rahvariideid ja lauldes eesti keeles, oleme ka ise sisemiselt kaunid.

Paar nädalat tagasi laulsin ma Haapsalu Pitsikeskuses Eesti Vabariigi hümni. Mul oli väga uhke tunne ning mul on hea meel olla eestlane.

Töökad on olnud juba meie esivanemad. Ilma töökuseta poleks meie riik nii kaugele arenenud. Töökad saame olla aidates oma ema ja isa, oma vanaema ja vanaisa. Töökad oleme ka koolis õppides ning kodus koolitükke tehes. Meil kõigil on unistused, kellena tahame kunagi töötada. Kes tahab saada arstiks, kes bussijuhiks, kes õpetajaks, kes juuksuriks. Hetkel on minu töö käia koolis ja tarkust koguda. Tarkus ja töökus käivad käsikäes. Ainult nii saab meie riik edasi liikuda. Tehkem kõik oma tööd hoolega! Tehkem oma tööd targalt!

Eesti tulevik mõjutab meid kõiki. Loodan, et tulevik tuleb helge. Et see nii oleks, peame kõik andma endast parima.

Olen uhke meie riigi üle ja loodan, et ka minu lapsed ja lapselapsed saaksid uhkust tunda.

Hoidkem Eestit!

Head vabariigi aastapäeva Teile kõigile!


Haapsalu põhikooli noored pidasid Eesti Vabariigi sünnipäeva eel taas kõnevõistlust ja selgusid parimad kõned ja nende ettekandjad.

Võistlusel osalenud 31 kõnest kaheksa kantakse ette põhikoolis peetavail aktustel ja üks õpilane saab võimaluse esitada oma kõne 24. veebruaril kell 12 Haapsalu Lossiplatsil. Neli kõnet said ära märgitud ka väga hea töö eest.

Kõnesid kuulasid põhikooli direktor Anne Mahoni, eesti keele õpetaja Geete Kaasik, huvijuht Siim Birk ja Haapsalu linna kultuurijuht Teele Jurtom. Lisaks valisid oma lemmikud ka 5b klassi õpilased. Nii žürii kui ka õpilaste lemmikud ühtisid.

Läänlane avaldab tänase päeva jooksul kõik allpool välja toodud õpilaste kõned.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.