Rannarootslased peavad muuseumiööl pidu

Homme on Muuseumiöö. Teema on sel aastal “Öös on pidu”. Rannarootsi muuseum on külastajatele avatud 19. mail kl 18-23, sissepääs on tasuta.

Rannarootslaste pidu on käinud läbi aegade ikka pillimehe rütmis. Nii ka sel korral – pillimehed Anti Nöör ja Margus Tokko panevad pillid hüüdma igal täistunnil ja loovad muuseumiööl mõnusa peomeeleolu.

F: Rannarootsi muuseum
F: Rannarootsi muuseum

Rannarootsi muuseum näitab filmiprogrammi eestirootslaste laulu- ja tantsupidudest läbi aegade. Avatud on kohvik. Toimub õnneloos, millega on võimalik võita suvine jaalasõit: õnnelik võitja saab tunnise meresõidu Haapsalu tagalahel koos kuni kümne sõbraga. Näha saab keelepesa näitust. Kl 23 kroonib Rannarootsi muuseumi pidustusi ilutulestik.

Muuseumi ööl kell 18 avatakse Haapsalus, Rannarootsi muuseumis näitus “Sõnade meri”. Näitus tutvustab rootsi keelepesa vilju, mis on valminud kunstnik Katarina Norlingijuhendamisel alates eelmise aasta septembrist kuni tänaseni.

“Oleme kunsti kaudu proovinud elustada rootsi keelt ja kultuuri Haapsalus,” ütles näituse produtsent Mikael Sjövall.

Kolm perekonda on reeglipäraselt osalenud kunstnik Katarina Norlingi töötubades. Kõigil osalejatel on mingi side rootsi keele või eestirootsi kultuuriga.

“Mulle kui kunstnikule on olnud liigutav kohtuda inimestega, kes igaüks, omal isiklikul moel, otsivad oma rootsi juuri, ja see on vaimustav, kuidas keelepesa on üks lüli selles otsingus,” ütles Katarina Norling.

Keelepesa juhendab Katarina Norling (sündinud 1963 Stockholmis) – rootsi kunstnik, kes elab Tallinnas. Õppis ajakirjandust, kirjandust, religiooniteadust ja kunsti. Aastatel 1986-1991 õppis Stockholmi kuninglikus kunstiinstituudis. Alates 1991. aastast on korraldanud mitmeid kunstinäitusi galeriides, kunstisaalides ja muuseumites nii Rootsis kui ka välismaal, muuhulgas Itaalias ja Saksamaal. Tal on olnud u 40 isikunäitust ning osalenud u 100 ühisnäitusel. Katarina Norling on teinud Rootsis neli avalikku skulptuuri. Paralleelselt kunstiga tegeleb ka mitmesuguste tekstide, raamatute ja ooperi- ning tantsustenograafiaga.

Väljend “keelepesa” (kõhanga reo) tuleb algselt Uus-Meremaalt, kus kohalik rahvas on taaselustanud maori keele, lastele suunatud keelepesa kaudu. Selle tegevuse mõte on anda ohustatud vähemuskeelele uut elujõudu, kus keelekeskkonnas räägitakse vaid nimetud vähemuskeelt. Vanem generatsioon osaleb ettevõtmises tugiisikutena. Sarnast keelpesategevust korraldatakse ka Lõuna-Eestis võru keele õppeks.

“Me loodame, et meie keelepesa rajab teed, et avada Haapsalus rootsi keelne lasteaiarühm. Oleme sel teemal kohtunud linnavalituse esindajatega, kes on positiivses meelsuses,” lausus Mikael Sjövall.

Keelepesa tegevust on toetanud rahaliselt sihtasutus perekond Lerche toetusfond, Rootsi Suursaatkond Eestis, Noarootsi-Riguldi kodukandiühing, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Tallinnas, Rootsi Kaubanduskoda Eestis, ettevõte Motströms Ab, Sihtasutus Oscar ja Maria Ekmani Annetusfond ning hulk eraisikuid. Rannarootsi Muuseum toetab keelepesa ja vestlusgrupi tegevust ruumide osas.

Keelepesa tegevus on toimunud nii Iloni Imedemaal, Lasteraamatukogus kui ka Rannarootsi muuseumis. Käesoleva aasta septembris jätkub keelepesa tegevus Rannarootsi muuseumis.

“Me oleme rõõmsad, et saame läbi keelepesa, kaasata muuseumi tegevustesse ka nooremat generatsiooni. On oluline, et lapsed leiavad kontakti oma eestirootsi juurtega kunsti ja mängu kaudu,” ütles Rannarootsi Muusemi direktor Ülo Kalm.

Lisaks keelepesale on Mikael Sjövall kutsunud ellu ka rootsi keele vestlusgrupi, mis koguneb Rannarootsi muuseumis igal kolmapäeval.

“Vestlusgrupi vastu on rõõmustavalt suur huvi ja meid on keskmiselt 4 kuni 8 rootsi keele huvilist, kes kolmapäeva õhtuti kohtuvad ja tund aega rootsi keeles suhtlevad. Vestlusgruppi kuulub nii eestirootsi päritolu, kui ka lihtsalt rootsikeele huvilisi, kes tahavad oma keeleoskust lihvida. On olnud rõõm seda vestlusgruppi koos Kaire Reiljaniga vedada. Kõik on teretulnud”, ütleb Lydia Kalda.

Kohtume Rannarootsi muuseumis!

Rannarootsi Muuseum

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.