Tänavuse Läänemaa tantsupeo „Nüüd on minu kord“ autorid ja lavastajad on noored tantsijad

26. mail peetav Läänemaa tantsupidu kannab nime „Nüüd on minu kord“. See saab olema eriline, kuna tantsuautorite ja lavastajatena proovivad kätt noored tantsijad.

Idee tekkis möödunud suvel, kui kehva ilma tõttu jäi ära noorte tantsupeo üks etendustest, mille asenduspeo korraldasid ootamatult noored entusiastlikud tantsijad Tallinnas Vabaduse väljakul. See pidu õnnestus suurepäraselt!

Seega otsustasid Läänemaa tantsujuhid pakkuda ka meie peo lavastamise võimalust kohalikele noortele tantsupisikuga nakatunutele. Mõte käidi välja ning see tundus järelkasvu jaoks ahvatlev. Just seepärast ongi mõnes liigis lausa kaks lavastajat.

Noortele anti võimalus luua ise ühele vanuserühmale sobiv rahvatants ning seekord tulevad esitlusele täiesti uued tantsud. Värskeid lavastajaid abistavad tantsuõpetajatest mentorid.

Tantsupeol on esitlusele tulemas kolm eri plokki. Esimene neist – MINU JUURED – toob vaatajateni pärimustantsud. Olulisel kohal on kantavate rahvarõivaste päritolu, seega tantsivad rühmad just selle piirkonna pärimustantse, kust on pärit nende endi rahvarõivad.

Teises plokis – MINU OLEMINE – esitatakse lemmiktantse, mille valisid välja tantsijad ning nende juhendajad. Viimases plokis, mis kannab pealkirja MINU KORD, tantsitakse aga just selle peo jaoks noorte lavastajate poolt loodud uusi tantse.

Eelnevalt läbiti koolitus, kus noored lavastajad ja maakonna tantsuõpetajad said Kalev Järvelalt õpetusi tantsude loomise kohta. Koolituse tulemusena on kaheksa uut tantsu tantsupeo kavas. Lisaks said noored koolitustel näpunäiteid väljakujooniste koostamise ja väljakutöö kohta. Ettevalmistuste käigus märkasid värsked tantsuloojad, et kõik ideed pole alati teostatavad ja algsed mõtted vajavad paindlikku ümberkorraldamist.

Traditsiooniliselt osalevad meie peol tantsijad alates lasteaedade rühmadest kuni memmedeni. Lisaks on külalisrühmad Lääneranna vallast, kes tundsid tugevat sidet Läänemaaga, ja Audru vallast. Kokku on peole oodata 72 rühma umbes 1200 tantsijaga.

Selleaastase tantsupeo pealavastaja on Liia Lees, kelle assistentideks on Malle Õiglas ja Elor-Tõnuri Lees. Muusikajuhiks on Margus Tokko, kujunduse eest vastutab Egon Erkmann ning korraldusjuhiks on Marju Viitmaa.

Noorteks liigijuhtideks on Kristiina Kisler, Kaspar Nurmik, Brita Kaljuvere, Britta Sool, Aveli Meeles, Liivia Lints, Raido Liiv, Kevin Kelder, Kaarel Koit, Kaili Nurk, Piia Marie Leesme, Elerin Lees ja Kärt Vassar.

2018. aasta Läänemaa tantsupidu pühendatakse Eesti Vabariigi 100 sünnipäevale ja Heljo Talmeti 95. sünniaastapäevale.

Tantsijate väljakuproovid algavad reedel, 25. mail. Pidu on 26. mail, mis algab rongkäiguga kell 15.30.

Rongkäik saab alguse Veetorni juurest, lookleb läbi linna ja kui traditsiooniliselt sisenetakse peaväravast, siis sel korral suundutakse peavärava juurest Krahviaeda, läbitakse see ning sisenetakse lossihoovi tagumisest väravast. Kontsert saab aga avalöögi kell 16.

Ootame kõiki peost osa saama ning loodame, et ilmataat meile sellel päeval päikesepaistelise ja sooja ilma kingib!

Brita Kaljuvere

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.