Leedu tantsuteater Dansema esineb tsirkusefestivalil Hoog beebidele

8.-10. juunil toimub Haapsalus kaasaegse tsirkuse festival Hoog, kus osaleb ka kuni kaheaastastele lastele esinev Dansema tantsuteater.

Twinkle, twinkle, little star, how I wonder what you are, up above the world so high, like a diamond in the sky (“Väike täht, miks vilgud sa, kui su poole vaatan ma? Teemant oled sa või kuld või vaid taevast näitad tuld?”),” ütleb laulusalm.

Mis oleks, kui väike täheke särab hoopis maa peal või väikeste laste sees, avastades maailma ja iseennast?

Tantsu- ja tsirkuseetendus “Twinkles” on täis eri valgusobjekte, mis kutsuvad väikelapsi valgust avastama. Lastele luuakse turvaline keskkond ja aeg seda kõike enda jaoks avastada ning aru saada.

Etendus on üles ehitatud nii, et väikelaps jõuab jälgida, rahulikult etendusele kaasa mõelda ja soovi korral ise osaleda. Noore vaataja tähelepanu pälvivad lihtsad tegevused, lavakujundus, valgusobjektid, pastelsetes toonides keskkond.

Osalejad palutakse istuma otse valgustatud tantsupõrandale artistide lähedusse, kes on läbi mängulise tegevuse lastega pidevas dialoogis. Laps, kes veel kõndida ei oska, vaatab etendust saatja süles.

Lastega jagavad lavaruumi tantsijad Mantas ja Marius

Lavale luuakse turvaliselt pastelsetes toonides võlumaailm, kus lapsed end mugavalt tunnevad. Kel õnnestus tänavu aprillis kogeda Dansema koreograafi Birutė Banevičiūtė etendust “Värvilised mängud” Tallinnas, Tartus ja Viljandis, see teab, et lastele anti etendusel palju vabadust väga kindlate mängureeglite järgi. Etendusega “Twinkles” on koreograaf läinud veelgi kaugemale ja lastele antakse veelgi enam aega, et jälgida, olla, kogeda ja avastada.

Etendus mahutab maksimaalselt 25 väikelast koos saatjaga ja on mõeldud ainult kuni kaheaastastele lastele. Suuremad lapsed on etendusele oodatud vaatama, ise aktiivselt osalemata.

Dansema on andnud etendusi beebidele 22 riigis üle maailma. Haapsallu naasevad nad otse Shanghaist. Dansema tantsuteater on asutatud aastal 2007 ning tegeleb kultuuri-, kunsti- ja õppeprojektidega.

2009. aastal liitus Dansema Leedu ühendusega ASSITEJ (International Association of Theatre for Children and Young People). Leedu kultuuriministeerium esitas Dansema etendused 2012. ja 2015. aastal parimateks lasteetendusteks. Tantsija Manthas sai tunnustatud kui aasta parim tantsija 2017.

Teatris töötab viis tantsijat, kellest neli on ka koreograafid. Organisatsiooni asutaja Birutė Banevičiūtė oli esimene Leedus, kes alustas kaasaegse tantsu etendustega lastele ja noortele.

Viimastel aastatel on ta lisanud juurde kaasaegse tsirkuse elemente. Lisaks etendustele annab Banevičiūtė tantsutunde ning viib läbi seminare ja töötubasid lastele, tantsijatele, koreograafidele ja tantsuõpetajatele nii riiklikus mastaabis kui ka rahvusvaheliselt. Eestis toimus aprillis tema töötuba Viljandi Kultuuriakadeemias.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.